CINEPUB, locul unde vezi filme românești online, legal și gratuit

cinepub

În această seară, de la ora 20:30, va avea loc lansarea online, pe canalul de YouTube al CINEPUB, a filmului Cealaltă Irina, regizat de Andrei Gruzsniczki.

CINEPUB este o platformă online unde pot fi vizionate gratuit filme românești.

Inițiat de agenția GAV, în parteneriat cu Google România, acest proiect a fost lansat joi, 26 februarie. Primul lungmetraj prezent pe platformă a fost Domestic, al lui Adrian Sitaru, urmat, ieri, de apariția unui nou film: Legături bolnăvicioase, în regia lui Tudor Giurgiu.

În afară de lungmetraje, CINEPUB oferă și o serie de scurtmetraje românești iar lista cu filme va fi împrospătată săptămânal.

Curios despre acest proiect, i-am adresat câteva întrebări Dorinei Oarga, project manager la CINEPUB.

Marin Apostol: De ce vizionarea filmelor este gratuită?

Dorina Oarga: Prin CINEPUB încercăm apropierea publicului de filmul românesc, de multe ori uitat. De-a lungul timpului am asistat la cateva încercări de lansare de platforme de film românesc, încercări care au fost apoi abandonate sau nu s-au concretizat foarte bine. Le-am studiat și am căutat să înțelegem ce caută publicul de online amator de film de la noi din țară.
Lansând platforma gratuită pentru public, considerăm că ne va ajuta în demersul nostru de a răspândi filmul românesc pe plan național, nu va afecta calitatea filmelor selectate pentru a fi incluse in portofoliul nostru, ci va face platforma accesibilă unui public și mai numeros.

Marin Apostol: Cum i-ați convins pe realizatorii/producătorii celor trei filme anunțate până acum să-și ofere filmele gratuit pe această platformă?

Dorina Oarga: Ne-am bucurat de o susținere foarte puternică din partea acestor producători, mai ales că vorbim de filme care au circulat intens pe la festivaluri și care s-au bucurat de multe aprecieri din partea criticilor de film și nu numai. Au salutat inițiativa noastră și suntem convinși că ne vor sprijini și de-acum înainte. De fapt nu doar realizatorii acestor 3 lungmetraje au fost enuziasmați de proiectul nostru, ci toți producătorii/regizorii cu care am vorbit până acum și ale căror filme se regăsesc deja pe platformă. Cred că toată lumea își dorea ca un proiect de acest gen să existe si pe piața din România, așteptau doar ca cineva să-l implementeze.

Marin Apostol: Au fost filme pe care ați dorit să le adăugați și ați fost refuzați?

Dorina Oarga: Deocamdată nu ne-am lovit de nici un refuz. Așa cum am menționat deja, inițiativa noastră a fost primită cu mult entuziasm. Singura problemă pe care am întâmpinat-o pâna acum, și cu siguranță ne vom lovi de ea și de-acum încolo, ține de drepturile de autor pentru coloanele sonore ale filmelor, căci există multe filme pentru care realizatorii nu detin drepturi pentru muzică. Și e foarte trist căci sunt foarte multe filme, mai ales scurtmetraje, foarte interesante, dar care nu vor putea fi incluse tocmai din acest motiv.

Marin Apostol: De ce doar filme românești?

Dorina Oarga: Activăm în industria cinematografică de foarte mulți ani deja și am constat cu tristețe că, de cele mai multe ori, viața unui film se încheie după ce acesta și-a terminat circuitul festivalier. În cazul scurtmetrajelor e și mai greu, căci multe dintre acestea nu ajung la niciun festival. E foarte greu pentru publicul din România să vadă film românesc, mai ales dacă filmul respectiv nu a fost prezentat la nici un festival. Ca și consecință ne lovim de audiențe mici la filmul românesc în cinematografe. Astfel că platforma ne ajută în conectarea publicului cu filmul românesc, ne ajută la promovarea producțiilor autohtone.

Marin Apostol: Filmele sunt întrerupte de publicitate?

Dorina Oarga: Conform contractului de parteneriat pe care îl avem cu Google, noi furnizăm content, iar ei au posibilitatea de a adăuga acele materiale publicitare, deci da, filmele pot fi întrerupte de publicitate. În funcție de numărul de vizualizări, putem primi anual un anumit procent din încasările din publicitate, procent care pe noi ne va ajuta să ne susținem singuri, nu să fie o investiție proprie GAV cum e la ora actuală, încasări pe care le vom împărți de asemenea și cu producătorii/realizatorii filmelor.

CINEPUB poate fi urmărit pe cinepub.ro, pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook.

2 comentarii la „CINEPUB, locul unde vezi filme românești online, legal și gratuit”

  1. Pingback: CINEPUB: platforma online de filme romanesti | Movie Zone

  2. Marcel Fartalnicu

    Avem foarte multe filme bune, as spune chiar de exceptie, multe istorice si chiar documentare.
    As dori tare mult sa revad ,, Dincolo de bariera „, o excelenta ecranizare a transpunerii pe pelicula a vietii de ,,mahala „.
    Ideea acestui site este probabil cea mai buna, mai ales ca producatorii si-au dat acordul pentru difuzare gratuita.
    Felicitari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *