5 filme de văzut înainte să urci pe Everest

5-filme-everest

Da, ai citit bine: 5 filme de văzut înainte să urci pe Everest. Bineînțeles că nu-i chiar la îndemâna oricui să urce pe Everest, dar dacă plănuiești să o faci anul acesta, Costin Miu vine cu o ofertă cel puțin interesantă.

Însă haide să vedem cu ce filme ar trebui să-ți faci încălzirea, deși, dacă vei accepta provocarea lui Costin, nu trebuie să te îngrijorezi; cu siguranță că nu vei trăi nimic atât de periculos precum personajele din filmele de mai jos.

Everest (2015)

Cel mai recent film care abordează ca subiect Everestul a apărut anul trecut, este regizat de Baltasar Kormákur (2 Guns), fiind scris de William Nicholson și Simon Beaufoy. Din distribuție fac parte, printre alții, Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin și Keira Knightley.

Filmul urmărește povestea unei expediții pe Everest din 1996 în urma căreia au murit opt persoane.

Touching The Void (2003)

Regizat de Kevin Macdonald, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun documentar cu One Day in September, Touching The Void spune povestea incredibilă a doi alpiniști britanici, Joe Simpson și Simon Yates, din timpul încercării lor de a cuceri partea vestică a Vârfului Siula Grande, din Anzii Peruani, din 1985.

The Wildest Dream (2010)

Unul dintre cele mai interesante documentare făcute despre istoria alpinismului în general și despre Everest în particular. Realizat de Anthony Geffen și narat de Liam Neeson, The Wildest Dream urmărește două povești paralele aflate la 75 de ani distanță. În primul rând, este vorba despre prima tentativă de cucerire a Vârfului Everest, din 1924, de către legendarul George Mallory și partenerul său, Andrew Irvine. Apoi, redă povestea lui Conrad Anker, cel care a descoperit trupul înghețat al lui Mallory, în 1999. Conrad și Leo Houlding reconstituiesc pașii lui Mallory și Irvine pentru a afla dacă cei doi au cucerit Everestul sau nu.

Blindsight (2006)

Când se face un film despre alpinism și despre Everest, de cele mai multe ori povestea include cel puțin o tragedie. Însă, Blindsight, filmul lui Lucy Walker, nominalizată de două ori la Oscar, spune o poveste mai degrabă optimistă și inspirațională.
Erik Weihenmayer este prima persoană fără vedere care a reușit să cucerească Everestul. Se întâmpla în 2001. Mai apoi, acesta a fost contactat de Fundația Braille Without Borders, o instituție dedicată copiilor cu deficiențe de vedere din Tibet. Inițial, ideea era doar să vină în vizită la ei. Dar Erik a dorit mai mult, a dorit să le arate acestora cum se simte să fii acolo sus. Astfel, a pus bazele unei expediții formată cu șase adolescenți orbi tibetani cu scopul de a urca pe Vârful Lahkpa Ri, aflat la 7.045 de metri altitudine.

Cliffhanger (1993)

După atâtea filme emoționante despre alpinism și alpiniști, iată unul care te va distra cu siguranță. Asta, dacă treci peste povestea subțire și dacă ți-era dor să-l revezi pe Sylvester Stallone într-un film mai vechi.
Regizat de Renny Harlin, care a mai făcut și Die Hard 2, Cliffhanger îl are pe Stallone în rolul alpinistului Gabe Walker, care este suficient de șmecher să-l aibă ca bun prieten interpretat de Michael Rooker, și bineînțeles că nu are teamă de nimic.
Intriga contează mai puțin, ci este în această listă mai mult pentru energia și atitudinea pozitivă pe care le transmite.

Revenind la aventura propusă de Costin Miu, aceasta costă 1600 euro + biletul de avion București-Kathmandu (aprox. 700 euro) și are loc în perioada 6-23 mai 2016, iar în cea de-a zecea zi, pe 15 mai, vei atinge cea mai mare altitudine: 5545m.

În plus, dacă trimiți un mail pe adresa costin@costinmiu.com cu codul Kooperativa, ești înscris(ă) gratuit în programul Mont Blanc Challenge.

4 comentarii la „5 filme de văzut înainte să urci pe Everest”

  1. Pingback: Prin blogosfera cinefilă (7 – 13 martie 2016) | Recenzii filme si carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *