În Port Cetate, este sărbătoare. Pentru că ieri, 5 septembrie, a debutat Festivalul Degustătorilor de Film și Artă Culinară. Iar, cu această ocazie, lume multă și ”bună” a fost prezentă. Vorbim despre: ministrul culturii Kelemen Hunor, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS)- Constantin Chiriac, directorului Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi producătorul Tudor Giurgiu, producătoarea Anca Puiu, producătoarea Oana Giurgiu, actriţa Maria Dinulescu, regizorul Ionuţ Piturescu, actorul George Mihăiţă, actriţa Ioana Crăciunescu, scriitorul Stelian Tănase şi, bineînţeles, gazda festivalului, poetul Mircea Dinescu.
În deschidere, publicul a putut viziona 20 de minute din filmul lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”, peliculă aflată încă în post-productie. După care a urmat „Morgen”, filmul lui Marian Crișan, recent multipremiat la festivalul de la Locarno. Iar seara s-a încheiat cu un concert Nightlosers.
Până duminică, 12 septembrie, cei prezenți vor mai putea urmări: 4 scurtmetraje de ficţiune, 1 scutmetraj de animaţie, 8 documentare şi 7 lungmetraje de ficţiune, din 8 ţări – Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia (ba chiar 11, având în vedere filmele realizate în coproducţie).
Dintre acestea, merită menționate:
Problema cu ţânţarii şi alte istorii (Bulgaria, 2007. Regia: Andrey Paounov)
Povestea tragicomică a unui orăşel de pe Dunăre (Belene) unde a fost un lagăr pentru deţinuţii politici şi un şantier pentru ridicarea unei centrale atomice. Autorităţile speră ca localitatea să devină o destinaţie turistică dar momentan se confruntă cu ţânţarii… (Premiul Grierson al Institutului de Film Britanic; Premiul Adolf Grimme; premii la Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave).
Coridorul nr. 8 (Bulgaria, 2008. Regia: Boris Despodov)
Coridorul nr.8 a fost un proiect european de infrastructură pentru o şosea între Marea Neagră şi Marea Adriatică străbătând Bulgaria, Macedonia şi Albania. Precum multe altele în Balcani, proiectul a eşuat. Practic, un road movie pentru un drum care nu există… (Premiul juriului ecumenic, Berlinale (2008); Premiul pentru cineastul în ascensiune la Hot Docs Toronto; Premiul Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun documentar).
Corespondent de război (Bulgaria, 2008. Regia: Kostadin Bonev)
Premii – Cavalerul de Bronz la Moscova; Premiul publicului la Sofia; Premiul special la Plovdiv; premiul pentru cea mai bună actriţă la Volokolamsk (Rusia); 4 premii ale Centrului Bulgar al Cinematografiei (cel mai bun film TV, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun sunet, cele mai bune costume).
Patrula de graniţă (M.Britanie-Serbia şi Muntenegru-Croaţia-Slovenia- Macedonia-Bosnia şi Herţegovina-Ungaria-Austria, 2006. Regia: Rajko Grlic)
Premii: Marele Premiu Delfinul de Aur; Premiul pentru regie şi Premiul FIPRESCI la Tróia; Premiul pentru ecranizare la Vlissingen (Olanda); Arena de Aur la Pula; Premiul publicului la Triest; nominalizare la Scoica de Aur la San Sebastian.
Povestiri din Ada-Kaleh (Turcia, 2008. Regia: Ismet Arasan)
În 1970 Insula Ada-Kaleh a fost acoperită de apele Hidrocentralei Porţile de Fier I iar cetatea a fost mutată pe o altă insulă dar ulterior a fost uitată. După 18 ani de documentare (!), utilizând imagini şi documente vechi, ca şi mărturiile foştilor locuitori, mai ales turci, regizorul reconstituie cu emoţie imaginea unui paradis pierdut. (Portocala de Aur pentru cel mai bun documentar la Antalya; Premiul special al Radioteleviziunii turce (TRT); Menţiune de onoare la Troia).
Europolis, oraşul din Deltă (Bulgaria-Austria, 2009. R: Kostadin Bonev)
Filmul reconstituie povestea gloriei şi decăderii Sulinei, cândva supranumită de către scriitorul Eugeniu Botez (Jean Bart) Europolis din cauza afacerilor de amploare şi a cosmopolitismului ei. (Premiul pentru cel mai bun documentar Freiburg (2010); Marele Premiu Rhytonul de Aur la Plovdiv; menţiune la Los Angeles).
Foto: fdfac.blogspot.com