Anim’est 2012 > Filmele de lungmetraj din competiție

Cea de-a șaptea ediție a Anim’est, singurul festival din România dedicat filmelor de animație, va avea loc în prima jumătate a lunii octombrie iar zilele trecute organizatorii au anunțat filmele cu care ne așteaptă în sălile de cinematografe.

Ceea ce veţi vedea anul asta în competiţia de lungmetraj va fi o călătorie interesantă în trecut, prezent şi viitor, acoperind cam tot ceea ce este actual în animaţia internaţională. De la alb-negrul stilizat a lui Alois Nebel până la incursiunea în lumea fantastică din Călătoria spre Agartha.
Anul acesta Anim’est a stabilit un record de scurtmetraje primite pentru competiţia internaţională: 900 de intrari.
Cele 45 de scurtmetraje selecţionate în competiţia internaţională reprezintă un mix între cele mai frumoase poveşti şi cele mai diversificate stiluri de animație: de la stop motion la 3D și CGI (computer graphic imagery).
Nici competiţia studențească nu se desminte. Este o plăcere şi o provocare să priveşti poveştile transpuse în imagini animate și neconvenționale ale studenţilor care aduc astfel un suflu nou în lumea animației.

Astfel, descria Mihai Mitrică, directorul festivalului, această nouă ediție a Anim’est.

Cele cinci lungmetraje din competiție aduc în fața publicului o multitudine de stiluri de animație: trecând prin rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi.

Filmele de lungmetraj din competiția Anim’est

Alois Nebel – Cehia, 2011, 84’ – regia Tomáš Luňák

Propunerea Cehiei pentru Oscarurile de anul acesta, o animaţie alb-negru ce spune povestea unui dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei. Acesta se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej numai bun pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea.
Realizat prin rotoscoping, tehnica prin care jocul actorilor este convertit în animaţie, Alois Nebel este bazat pe o trilogie de benzi desenate de Jaroslav Rudiš şi Jaromír 99.

Gordo, Calvo y Bajito / Fat, Bald, Short Man / Scund, chel şi gras – Columbia-Franța, 2011, 97’ – regia Carlos Osuna

Realizat tot prin rotoscoping, filmul lui Carlos Osuna este o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie.

Hoshi o ou kodomo / Children Who Chase Lost Voices from Deep Below / Călătoria spre Agartha – Japonia, 2011, 116’ – regia Makoto Shinkai

Tocmai din Japonia vine, spre bucuria fanilor anime, o animație a celui numit de critici „noul Miyazaki”. Makoto Shinkai urmărește în filmul său o fetiță retrasă, în drumul ei spre un ținut misterios.

Papá soy una zombi / Daddy I´m a Zombie / Tată, sunt o zombi – Spania 2011, 80 min – regia Ricardo Ramón & Joan Espinach

Nominalizată la Premiile Goya 2012, animația 3D a regizorilor Joan Espinach şi Ricardo Ramón spune povestea unei adolescente, care, după ce suferă un accident, încearcă să se adapteze la noua ei viaţă de zombi.

Selkik, el verdadero Robinson Crusoe / Selkirk, the real Robinson Crusoe / Selkirk, adevăratul Robinson Crusoe – Uruguay-Argentina-Chile, 2012, 80’ – regia Walter Tournier

Filmul lui Walter Tournier este prima animație stop-motion realizat în Uruguay, se adresează, în primul rând, copiilor, și prezintă aventura unui pirat aflat în căutarea unei comori.

Festivalul Internațional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în București, în perioada 5 – 14 octombrie 2012.

Foto filme: animest.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *