În perioada 4 – 9 iunie 2024 se va desfășura la Brașov a doua ediție LYNX Festival, primul eveniment de la noi din țară dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură, inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona.
Deschiderea LYNX Festival va avea loc la Cinema Astra (str. Lungă, nr. 1), gazda principală a evenimentului.
Sunt foarte entuziasmat pentru a doua ediție LYNX Festival, care se anunță cel puțin la fel de bună ca prima. Dintre cele mai interesante filme pe care o să le aducem amintesc acum de Wild Transylvania, regizat de John Murray, unul dintre invitații noștri speciali de la ediția trecută. Filmul este prezentat în premieră în România și spune povestea vieții sălbatice din această regiune a țării noastre într-un mod armonios, întrețesut și cu peisaje pitorești. Un alt film din program, care a câștigat mai multe festivaluri de profil, este Cactus Hotel, o comedie faină cu animale de tot felul și cu o poveste absolut fascinată. Aș mai pune pe listă și un film foarte interesant despre lupi, unul despre Marea Mediterană, dar și o producție de la BBC despre Antarctica, documentar ce va fi prezentat în format 3D. Nu vor lipsi nici expozițiile de fotografie, iar în cadrul festivalului vom anunța și câștigătorii la concursul internațional Milvus. Acesta este un sumar care sper că va atrage atenția iubitorilor de natură, cărora le promitem și alte surprize dacă vor fi la Brașov la început de iunie.
– a declarat Dan Dinu, directorul artistic al festivalului și președintele Asociației România Sălbatică.
John Murray, producător a peste 100 de filme documentare și câștigător a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, revine la Brașov după ce anul trecut s-a întâlnit cu publicul român la premiera mondială a documentarului Insulele sălbatice ale Irlandei / Ireland’s Wild Islands.
Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite pe site-ul oficial LYNX Festival.
Proiectul România Sălbatică a luat naștere în 2010, la inițiativa fotografului de natură Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numără cel mai amplu documentar despre natura României, lansat în 2021 și multi-premiat în festivaluri naționale și internaționale, numeroase proiecții speciale cu scop educativ, expoziții de fotografie organizate în România și străinătate, un album de fotografie unic tipărit în 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educația, o aplicație mobilă cu peste 6.000 de utilizatori și o comunitate online interactivă de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 inițiativa a luat forma unei Asociații, având ca scop conservarea naturii prin informarea și educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei și filmului documentar.