Desi nu ma asteptam la prea multe de la CHAPPiE, fiind obisnuita cu asteptarile ridicate si daramate rapid dupa 5 minute de film, trebuie sa va spun sincer ca CHAPPiE e, cred, cel mai bun produs al cinematografiei din ultimele 6 luni.
La un moment dat, un Chappie chinuit strigă “De ce fac oamenii așa ceva?” – deși el face un comentariu asupra inumanității omului, nu am putut să nu mă gândesc că este ca un comentariu asupra filmului ca un întreg.
Sunt câteva idei provocatoare și inteligente în Chappie, cel mai recent film al regizorului Neill Blomkamp, care a realizat District 9, dar în mare parte filmul este banal și foarte dezordonat.
Chiar și în momentele mai dificile, Dl. Blomkamp captează atenția cu povești despre personaje care se unesc pentru a ieși dintr-un iad nu de ele creat, o călătorie de eliberare care nu este una obișnuită, având în vedere că regizorul s-a născut în Africa de Sud.
Chappie este un film despre evoluția inteligenței artificiale care este la fel de proastă ca un bou. De asemenea, marchează involuția lui Neill Blomkamp ca regizor și co-scenarist.
… odată ce emoția realizării ca profesionist a trecut, este aparent că regizorul Blomkamp a fost tras în jos de scenaristul Blomkamp.
Din păcate, ideile lui Blomkamp par epuizate de data aceasta.
Indiferent dacă vei alege să vezi viziunea lui Blomkamp asupra viitorului ca un poveste inevitabilă sau una care avertizează, Chappie, precum și celelalte filme ale lui Blomkamp de dinainte, reușește să prezinte în mod explicit capcanele care ne așteaptă.
Chappie se află pe lista mea cu filmele pe care le aștept cel mai mult în 2015 încă de când am văzut pentru prima dată trailer-ul.
Într-un viitor apropiat, în care polițiștii au fost înlocuiți cu roboți, un om de știință reușește să descopere cheia inteligenței artificiale, dar nu primește aprobarea de a o testa pe un robot al forțelor poliției. El decide să fure un android, dar este răpit, pe drum, de niște gangsteri care au nevoie de el pentru a dezactiva toate patrulele. Până la urmă, este nevoit să li-l ofere pe Chappie, androidul capabil să gândească pe cont propriu și să învețe. Aceștia vor să se folosească de el pentru a comite infracțiuni, dar abia acum încep să se complice lucrurile. Va fi de acord un robot care poate să gândească să fie folosit? Va merge totul cum speră acești infractori?
Am fost foarte dezamăgit când am văzut că filmul pe care l-am așteptat atât de mult a primit recenzii atât de proaste, dar nu m-am lăsat descurajat. Am asistat la premiera filmului cu speranța că totuși, va fi ceva de capul lui.
Primele minute din film au fost o completă calamitate. Nu sunt genul de om care caută greșeli sau plot-holes când se uită la un film, dar în Chappie pur și simplu îmi săreau în ochi. În 5 minute, am găsit cel putin 50 de gafe sau întâmplări total nejustificate. De la secundă la secundă, Chappie mă impresiona cu faptul că poate să fie atât de prost. Mi se pare absolut absurd să faci un film cu buget de $50 mil. – care se presupune că are tot ce e necesar pentru a fi o capodoperă -, care să fie atât de leneș, neatent și lipsit de sens.
După aceste momente de teroare în care am încercat din răsputeri să nu părăsesc sala de cinematograf, Chappie a arătat că începe să o ia pe un drum mai bun și bine definit. Greșelile continuau să apară, dar deja mă obișnuisem cu ele. Spre surprinderea mea, a apărut o scena chiar puternică și bună în film, dar a durat doar 2 minute. Începeam să prind sentimente pentru personajul-robot, dar de aici, filmul s-a transformat din dramă despre distopie în comedie. Nu am înțeles deloc de ce a avut loc aeastă schimbare. Din personajul care putea să salveze filmul de la nenorocire, Chappie a devenit doar un robot oarecare pentru mine.
Acum, Chappie a devenit un fel de RoboCop. Avea momente cu umor și acțiune interesantă, dar pur și simplu nu se legau deloc de început.
Când vine vorba de personaje, îl avem pe acest android care chiar este impresionant, dar în rest niciunul dintre ele nu se ridică peste stereotipi. Singurul motiv pentru care ni se cere să le iubim este pentru că Chappie le spune “mama” și “tata”; dar să fim serioși, avem nevoie de ceva mai mult de atât.
În afară de Dev Patel și Hugh Jackman, actorii oferă prestații absolut ridicole; inclusiv Sigourney Weaver, de la care aveam așteptări mari. Din ansamblul actoricesc fac parte și membrii trupei Die Antwoord, care trebuie să își dea seama că nu poti fi talentați și în domeniul muzicii și în domeniul filmelor, în același timp.
Chappie a continuat să fie un dezastru, un film dezordonat până în ultimul moment. Sper că sequel-ul filmului Aliens – pe care îl va regiza tot Blomkamp – să nu fie un franchise killer.