Prima ediție a Festivalului Internaţional al Filmului Politic – Cinepolitica se va desfășura luna viitoare, între 15 și 21 iunie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din București. Evenimentul va fi precedat de o avanpremieră, între 11 și 14 iunie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Astăzi, 22 mai, organizatorii au anunțat primele șase filme din competiția oficială. Iată, așadar, ce puteți urmări la mijlocul lui iunie, la București:
La revedere/Goodbye, regizat de către Mohammad Rasoulof, un film ce a câștigat Premiul Juriului în cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2011.
Filmul spune povestea unei avocate, Noura, ale cărei tentative de părăsire a Iranului sunt dejucate constant de către Putere, femeii revocându-i-se chiar şi licenţa de exercitare a profesiei.
Post Mortem, regizat de Pablo Larrain, un film ce a fost prezentat în premieră mondială la festivalul de la Veneția din 2010.
O ciudată şi bolnavă poveste de dragoste ce se desfăşoară în morga şi pe străzile din Santiago de Chile, pe fundalul loviturii de stat din 1973, eveniment încheiat cu eliminarea violentă a lui Allende (filmul prezintă momentul cu lux de amănunte şi prim-planuri).
Ministrul/L’Exercice de l’etat, produs de fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne și regizat de Pierre Schoeller, un film care a câștigat premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Un certain regard la ediția de anul trecut a festivalului de la Cannes.
Relatează odiseea ministrului francez al Transporturilor, Bertrand Saint-Jean, pus să rezolve efectele unui banal accident de autobuz petrecut în miez de noapte.
La sfârşitul zilei/What a Difference a Day Makes, un film de Peter Payer.
Un politician de viitor, care şi-a cucerit electoratul graţie onestităţii sale, decide să se detaşeze niţel de campanie şi să plece cu soţia sa într-un week-end romantic. Pe drum, cei doi sunt acostaţi de un vechi prieten, care pare să ştie anumite lucruri din trecut, lucruri pe care politicianul ar prefera să nu şi le amintească.
Roza/Rose, regizat de polonezul Wojciech Smarzowski.
Descrie haosul care a marcat viaţa polonezilor din Mazuria (fosta Prusie de Est), intraţi sub stăpânire sovietică la finalul celui de-al doilea război mondial.
Skinehad/Skinning, un film regizat de Stevan Filipovic.
Ne atrage atenţia că trăim, în continuare, într-o lume dominată de violenţă, huliganism şi rasism şi în care mişcările extremiste au tot mai mulţi prozeliţi.