Review > saramon vs Dead Man Down

Haideţi să facem abstracție de logică, să ignorăm zecile de clișee și să ne facem că n-am observat faptul că scenaristul Joel Wyman încearcă să ne convingă că a muncit mai mult de o noapte la acest film. Ei bine, după ce bifăm toate cele de mai sus, Dead Man Down ni se va părea, cu siguranță, un thriller de acțiune captivant.

Dar să lăsăm răutăcismele deoparte și să vorbim și despre lucrurile bune, pentru că, da!, are și așa ceva.

Pe Niels Arden Oplev ar trebui să-l știți. El este cel care a regizat originalul The Girl with a Dragon Tatoo. Iar aici reușește să țină în frâu un film cu un scenariu mediocru și să-l facă să funcționeze în destule momente. Fără o astfel de regie aproape mereu surprinzătoare, care îmbină tăcerile cinema-ului european cu secvențele de acțiune specifice Hollywood-ului, Dead Man Down n-ar fi fost altceva decât un film cu Steven Seagal, dar fără Steven Seagal.

Colin Farrel vorbește despre Dead Man Down

Victor (Colin Farrell) este un ungur care venise în SUA împreună cu familia și încerca să-și găsească ceva de lucru când fiica sa ajunge să fie ucisă oarecum accidental, de niște gloanțe rătăcite.

El și soția erau pregătiți să depună mărturie împotriva celor vinovați de moartea fetiței lor, numai că o bandă criminală de albanezi au grijă să n-o facă, iar soția sa este ucisă.

Pierzând tot ce conta pentru el, eroul nostru decide să se răzbune.

Bun. Să ne oprim pentru o clipă și să încercăm să numărăm câte filme care au avut la bază o premisă asemănătoare s-au făcut în ultimii ani. Așadar, nu originalitatea este punctul forte al filmului.

Noomi Rapace vorbește despre Dead Man Down

Noomi Rapace (care jucase și în suedezul The Girl with a Dragon Tatoo, regizat de același Oplev) este Beatrice, vecina lui Victor, și obișnuia să lucreze într-un salon de înfrumusețare, până când, în urma unui accident de mașină, s-a ales cu partea stângă a feței desfigurată.
Încerc să trec peste faptul că se pune un accent prea mare pe acest lucru, pentru că am zis mai devreme că mă opresc din răutăcisme. Însă, poate vederea mea nu mai e ca pe vremuri, dar fața lui Rapace nu mi s-a părut deloc respingătoare, cu atât mai puțin aș fi putut s-o numesc „monstru”, așa cum o strigă câțiva copii din fața blocului în care locuiește.

Filmul începe să prindă viață în momentul în care privirea lui Victor întâlnește privirea vecinei lui – Beatrice. În cele din urmă, cei doi ies în oraș și totul pare că decurge ca o întâlnire obișnuită până în momentul în care Beatrice îi dezvăluie faptul că știe. Știe că a ucis un om. Iar în schimbul tăcerii sale, vrea să ucidă pe cineva pentru ea.

Scenaristul Joel Wyman a transformat trecutul personajelor sale în niște adevărate tragedii, numai că a uitat (sau n-a știut niciodată) cum să le facă veridice, pentru ca spectatorul să nu izbucnească în râs exact atunci când ar trebui să-i dea o lacrimă.

Dead Man Down nu este un film memorabil, însă este antrenant și m-a făcut să mă simt bine. Ceea ce nu poate fi deloc rău.

Verdict: 3/5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *