După ce în urmă cu câteva zile ai putut vedea preferințele Magdei în materie de filme, actori, actrițe și regizori, iată acum și restul interviului, în urma căruia vei descoperi de ce nu i-a plăcut Inception, ce crede despre filmele regizorilor români din așa-numitul ”nou val”, cum de a devenit un fan înfocat al seriei Harry Potter și ce filme așteaptă anul acesta.
mymagicSTAR: În primul rând, spune-mi ce face Magda Georgescu atunci când nu se uită la filme sau nu scrie pentru raluk.ro?
Magda: Citesc cam ce imi pica in mana, ascult muzica si calatoresc in toate directiile pe Internet. Mai am si un job care implica lucrul cu baze de date Oracle, o veche pasiune de-ale mele, deci sunt o persoana destul de tehnica. In ciuda acestor abilitati tehnice, am fost mereu o fire boema. De cand eram mica citeam literatura de toate felurile, sunt impotriva snobismului intelectual si nu imi plac oamenii care califica anumite lecturi ca fiind „dulcicole”, „lejere”, „usoare”, etc. Eu una pot gusta orice gen literar atata timp cat ma atinge cu ceva, la fel cum pot vedea o parte de bunadispozitie si in orice comedie proasta. Cred ca fiecare dintre noi avem si o parte frivola si tocmai asta iubesc la filme – faptul ca ma ajuta sa imi traiesc si visele frivole, precum si sa imi lamuresc anumite probleme esentiale prin urmarirea unui alt punct de vedere.
mS: Ce trebuie să aibă un film pentru a te cuceri?
Magda: Sa imi spuna ceva altfel, sa imi prezinte o noua fateta a unuia din actorii mei preferati, sau sa ma surprinda. Sa nu fie o alta copie si sa imi dea de gandit (sau de visat).
mS: Că ai adus vorba de vise, ți-a plăcut Inception?
Magda: Uite asa mi-a fost mie ridicata mingea la fileu. Nu, nu mi-a placut Inception. Si asta cel mai probabil din cauza asteptarilor. Am crezut ca voi avea de-a face cu un nou film inteligent, bine jucat, un film care sa schimbe o data pentru totdeauna tiparele asa cum a facut-o mai demult Matrix. Ceea ce am vazut a fost o idee simpluta, insuficient aprofundata, un film jucat superficial, fara suspans dupa prima jumatate si cu destul de multe scene de umplutura. Cred sincer ca tot zgomotul de pe marginea filmului cum ca ar fi un super film a fost in principal „zgomot publicitar” si cred ca au fost intr-adevar reprezentanti ai publicului care au placut filmul fie din ratiuni de dragoste pentru efectele sale vizuale, fie din snobism intelectual, de genul „pare un film profund, trebuie sa spun si eu ca a fost super inteligent”. Sunt poate prea dura, dar pentru mine chiar a fost o mare dezamagire Inception.
mS: Câteva cuvinte despre filmele regizorilor români din așa-zisul nou val…
Magda: Din pacate, nu ne pricepem deloc la entertainment. Din fericire, avem un stil unic si actori si regizori buni, asa ca obtinem numeroase distinctii internationale. Intre noi fie insa vorba, as vrea sa vad un film romanesc care sa nu aiba ca tema centrala comunismul, sa fie fara scene nud, sa ne prezinte si altceva decat realitatea gri a fiecarei zile traite in Romania. Cred ca se mizeaza prea mult in cinematografia romaneasca contemporana pe autenticitate si pe prezentarea situatiei de astazi. Eu una as prefera sa ni se arate si cum ar putea sa stea lucrurile sau cum si-ar dori un anume regizor sa arate Romania. Ma pot uita la fel de bine la realitatea mea de zi cu zi si regasi tot ceea ce imi poate oferi si un film romanesc. Asa ca de ce sa ma deprim? Mai bine urmaresc stirile de seara.
mS: Care dintre filmele românești din ultimii ani te-au impresionat mai mult?
Magda: Este mult spus impresionat. Dupa cum spuneam, sunt mai degraba o critica a genului. M-a surprins Nunta in Basarabia, pentru ca era o comedie romantica romaneasca – nu credeam ca suntem capabili sa ne gandim si la asa ceva. Si mi-a placut, dar nu a fost chiar din ultimii ani, Filantropica. Ramane in continuare filmul meu romanesc preferat de dupa Revolutie.
mS: 3D-ul a fascinat publicul în ultima vreme. Crezi că acesta este viitorul în domeniul cinematografic sau e doar un moft de moment?
Magda: Sigur nu e un moft, mai ales pentru anumite genuri de filme, fantasy, animate, aventuri. E un mijloc de a atrage publicul si de a-l ajuta sa se relaxeze pana la urma.
mS: Sunt persoane care consideră că filmul ar trebui să fie artă. Altele, însă, merg pe ideea că filmul înseamnă divertisment. Tu ce părere ai?
Magda: Cred ca din amandoua e OK. Nu poti sa ai tot timpul dispozitie pentru un film de arta, mai vrei sa te si relaxezi. Acum depinde cat te jos ne lasam trasi de divertisment.
mS: Au existat filme care au câștigat Oscarul sau au avut super-succes la public sau la critici și ție nu ți-au plăcut?
Magda: Da, cu siguranta. Chiar anul trecut am considerat ca a fost premiat nejustificat The Hurt Locker, din ratiuni de lipsa de concurenta, si am considerat ca a fost foarte nedreptatit Inglourious Basterds. La fel de mult m-a dezamagit numirea The Departed ca fiind cel mai bun film al anului, in 2007. Am fost insa deosebit de incantata de Oscarurile primite de filme precum Crash, Slumdog Millionaire, No Country for Old Men, Million Dollar Baby, Chicago, Lord of the Rings, Gladiator, A Beautiful Mind si putem continua in ordine invers cronologica lista.
mS: De unde pasiunea ta pentru Harry Potter? A început cu cartea sau cu filmul?
Magda: Da, o pasiune indelung blamata intrucat nu pare de talia unui critic de film sa spuna ca este innebunit dupa seria Harry Potter. Si totusi, eu consider filmele super bine facute si sunt intr-adevar innebunita dupa succesul lui J.K. Rowling. Experienta mea Harry Potter a inceput cu primul film si prima mea reactie a fost una de respingere – mi s-a parut filmul pueril, desi haios, si in general am tendinta sa resping ceea ce mi se pare „succes mainstream sau blockbuster’. Am vazut apoi al doilea film, care mi-a atras atentia prin iscusimea de detectiv cu care este scris scenariul tip puzzle. Si m-am imbolnavit apoi din pacate, o pneumonie m-a adus timp de o luna la pat. Timp in care am inceput sa citesc cartile lui Rowling. Si de atunci nu le-am mai putut lasa din mana, am mers sa imi cumpar volumele, cum erau lansate de Rowling in afara si nu am ratat niciun film. Spre rusinea mea, chiar am citit ultima carte a seriei de cinci ori pana acum. O recitesc dupa fiecare nou film aparut, pentru a-mi aminti diferite detalii. Cartea mi se pare super isteata, imi place constructia ei de puzzle si personajele, mesajele sunt pozitive si foarte frumoase pentru copii, iar filmele sunt bine facute, actorii britanici geniali fiind doar cireasa de pe tort. Hai ca ma opresc aici, desi as putea vorbi zile in sir despre Harry Potter sau Lord of the Rings. Am citit si Narnia, His Dark Materials cu aceeasi placere, deci sunt probabil o mare impatimita a genului fantasy.
mS: Ce filme aștepți cu nerăbdare în 2011?
Magda: Pai, in primul rand, ca orice fan Harry Potter, abia astept ultimul film al seriei :-)) Apoi, abia astept Melancholia a lui Lars von Trier si The Girl with the Dragon Tattoo (mi-au placut mult cartile si ecranizarile suedeze si abia astept o ecranizare tip blockbuster, cu Daniel Craig in rol principal). Abia astept Contagion, pentru a le revedea pe dragele mele Kate Winslet, Gwyneth Paltrow si Marion Cotillard. Si, pentru ca mai avem nevoie si de amuzament, chiar abia astept The Hangover 2 (desi sunt putin cu inima indoita, intrucat Due Date a fost foarte foarte foarte slab) si Kung Fu Panda 2. Si abia astept Transformers 3, ca sa nu merg la el (mi-am facut aceasta promisiunea mie dupa 2)… Lui Pirates of the Caribbean ii mai dau totusi o sansa.
Pingback: Despre filme, cu Magda - Ziarul toateBlogurile.ro