Caravana Docuart 2019

caravana-docuart
caravana-docuart
  • Acest eveniment a trecut.

15 martie - 16 martie

Caravana Docuart revine pentru cea de-a 6-a ediție consecutivă la Cinema Patria, Brașov, în zilele de 15 și 16 martie, cu o selecție de filme documentare românesti proiectate în compania regizorilor.

Prima zi de proiecții va aduce spectatorilor 3 documentare la finalul cărora realizatorii vor participa în sesiuni de întrebari și răspunsuri.

Programul începe de la ora 18:00 cu Tatăl meu, Imre (r. Andreea Știliuc) – documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei.

De la ora 19:00 va fi proiectat documentarul lui Marius Iacob: Eu sunt Hercule – pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator și căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.

Seara se încheie cu o proiecție specială: Brașov 1987. Doi ani prea devreme. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan se întoarce în atenția publicului brașovean cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluție și antecedentele sale.

A doua zi de proiecții debutează cu un documentar dedicat clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate păstrează încă memoriile trecutului, fără a se ști pentru cât timp. Dar pentru timpul rămas, József László oferă o perspectivă inedită în Spații abandonate, onorată cu premiul pentru cel mai bun montaj, în cadrul Docuart Fest 2018.

În continuarea sa, va fi proiectat filmul Cutezătorii, un scurt metraj în regia lui Tudor Botezatu care prezintă povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din București.

De la 19:20, discuția se mută asupra luptei pentru supraviețuire dusă de fermieri astăzi, în contextul marilor companii. Prin povestea unui grup de crescători de bovine din Transilvania, aflăm că atunci când fermierii se concentrează strict pe profit, legătura spirituală dintre om și animal tinde să se piardă. Oameni și vaci este un documentar realizat de Vargyasi Levente și Bányai Péter.

Seria de proiecții este închisă cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, de la ora 20:30, Nunta anului, în regia lui Bán József.
Proiectul urmărește un soi de ciclicitate a oamenilor întorși în țară de la muncă din străinătate. O buna parte dintre ei, în August, se întorc acasă. Vorbesc despre bani, vise și viaţă în Europa de Vest. La finalul lunii, fiecare revine la muncă, pentru a strânge bani pentru anul ce vine, iar casele, încă în construcţie, rămân goale.

Intrarea în lumea documentarului este liberă!

Detalii

Începere:
15 martie
Se termină:
16 martie
Eveniment Tags:
,
Sit web:
http://docuart.ro/

Loc de întâlnire

Cinema Patria, Brașov
Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50
Brașov,BrașovRomânia
+ Harta Google