Operas Primeras. Filme spaniole de debut: femei cineaste

operas-primeras
operas-primeras
  • Acest eveniment a trecut.

5 noiembrie 2018

|Recurring Eveniment (See all)

An event every week that begins at 12:00am on luni, repeating until 26 noiembrie 2018

Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia SGAE („Societatea Generală a Autorilor şi Editorilor“) organizează evenimentul Operas Primeras. Filme spaniole de debut.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Rezervări se pot face pe adresa cultbuc@cervantes.es.

Proiecția primului film va fi precedată de o discuție și o sesiune Q&A între regizoarea spaniolă Marta Verheyen și regizoarea Ozana Nicolau (România).

Program

5 noiembrie 2017, ora 19.00
Discuție între regizoarea Marta Verheyen și Ozana Nicolau, urmată de o sesiune Q&A

Les amigues de l’Àgata / Prietenii Agatei

regia: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen (2016).
Durată: 72 min. (versiune originală în catalană, cu subtitrare în limba româna)

Este lungmetrajul cu care au încheiat masterul în studii cinematografice cele patru regizoare: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen. Povestea unui rit de trecere de la liceu spre universitate a patru tinere: Elena Martín, Carla Linares, Marta Cañas și Victòria Serra. E un film bine susținut de scenarii, în care timpii morți ai adolescenței, conversațiile neîncheiate, dorința de a fi împreună conturează o nouă etapă de viață.

12 noiembrie 2017, ora 19.00

La higuera de los bastardos / Smochinul

regia: Ana Murugarren, 2016.
Durată: 111 min, (film în limba spaniola cu subtitrare în engleza)

Lungmetrajul este o recuperare a memoriei istorice, a Răzvoiului Civil Spaniol, făcută de către o tînără regizoare, lucru puțin obișnuit. Filmul îmbină, cu măiestrie, mai multe genuri cinematografice pentru a povesti o istorie în care se întîlnesc mai multe posibilități de a explica trauma și împărțirea lumii în învingători și învinși. A fost considerat a fi o comedie neagră cu accente fantastice. Scenariul se bazează pe romanul La higuera (Smochinul) al scriitorului spaniol Ramiro Pinilla.

19 noiembrie 2017, ora 19.00

Esquece Monelos

regia Ángeles Huerta.
Durată: 76 min. Film documentar (în limba spaniola cu subtitrare în engleza.)

Un film documentar la persoana întâi despre râul Monelos din La Coruña îngropat de diverse reforme urbanistice. Autoarea încearcă să refacă o hartă emoțională persoanlă în momentul în care tatăl ei se îmbolnăvește de Alzheimer, pornind de la viața îngropată a râului care traversează, totuși, historia și memoria orașului. Secolul XX apare astfel ca un corp care străbate orașul, ascunzând trecutul sau reinventându-l.

26 noiembrie 2017, ora 19.00

Dancing Beethoven

regia Arantxa Aguirre.
Durată: 80 min (film în limba spaniola cu subtitrare în engleza.)

Film documentar realizat de o cineasta consacrată în care protagonistul este dansul, locul de expresie și de căutare a esenței procesului creativ. Elaborând o nouă versiune a a coregrafiei lui Maurice Béjart la Simfonia a Noua de Beethoven, o tânără dansatoare, fiica celor doi responsabili ai Fundației Béjart Ballet din Lausanne, devine firul conductor, prin intermediul propriei corporalități, al descoperirii propriei sensibilități și al realei umanități.

Detalii

Data:
5 noiembrie 2018
Eveniment Tags:
Sit web:
https://bucarest.cervantes.es

Loc de întâlnire

Institutul Cervantes din Bucureşti
Bd. Regina Elisabeta, 38
București,România — BucureștiRomânia