Rezidențe internaționale de creație audiovizuală de la Slon. Proiecție de scurtmetraje, ediția 2018

Le-Meilleur-de-Slon-2018
Le-Meilleur-de-Slon-2018
  • Acest eveniment a trecut.

3 noiembrie 2018

Evenimentul Le Meilleur de Slon ediția 2018 va avea loc sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 18:00, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor Irina Botea & Jon Dean și a producătorului Radu Pervolovici.

În cadrul evenimentului, vor fi proiectate scurtmetrajele realizate anul acesta în cadrul proiectelor culturale Rezidență internațională de creație audiovizuală și Magic Carpets (Slon, România).

PROGRAM:

1. Străinul de Pip Chodorov, 10 minute
Basmele românești de obicei încep cu fraza “A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti”. În această poveste, un străin vizitează satul montan Slon. El însuși un străin, regizorul Pip Chodorov, venit pentru prima dată în România, a scris acest basm modern care coincide cu propria versiune fantastică a impredictibilei vizite într-un peisaj rural.

2. Călătoria lui M. de Marguerite Lantz, 12 minute
Un poem vizual în care regizoarea se pune în scenă, într-o călătorie inițiatică în mijlocul naturii, de-a lungul căreia se întâlnește cu dublul său la diferite vârste.

3. Un cămin cultural de Irina Botea și Jon Dean, 15 minute
De-a lungul a celor 40 ani de comunism de până în 1989, fiecare oraș sau comună din România avea măcar un centru cultural. Cunoscute drept Case de Cultură, aceste centre materializau visul utopic de a crea un centru comunitar în care fiecare cetățean să fie implicat în producția colectivă de cultură. “Un Cămin Cultural” investighează atât istoria, cât și folosirea actuală a Căminului Cultural din Slon prin experiențele personale ale locuitorilor și își propune totodată să răspundă la întrebarea: cum ne putem imagina astfel de locații în viitor?

4. O seară în atelierul părinților mei de Eva Pervolovici, 18 minute
În ce măsură imaginația ne este transmisă în copilărie? Tablourile povestesc trecerea de la o generație la alta.

5. Elephant Song de Vojin Ivkov, 15 minute
“Slon” în limba sârbă înseamnă “elefant”. Cântecele copiilor și femeilor din satul Slon dialoghează și explorează relația dintre tineri și bătrâni, dintre tradiție și modernitate, creând portretul unui sat, al locuitorilor săi și al activităților lor de fiecare zi.

6. Insection de Michal Kindernay, 4 minute
Michal a explorat natura și fenomenele ei în împrejurimile Slonului. Proiectul său ne facilitează accesul la insecte specifice locului, reflectă și contemplează la nivel metaforic absența unui control social, a dezintegrării structurilor sociale, a micro-catastrofei, a drumului spre haos, inerție, apatie sau panică.


Proiectul cultural „Rezidență internațională de creație audiovizuală” a fost inițiat de Fundația Culturală META și Meta Cinema în anul 2015 și își propune să reunească cineaști străini și români timp de 10 zile în satul Slon, județul Prahova. La ediția de anul acesta creațiile audiovizuale au fost atât filme de ficțiune, cât și de documentar, realizate de cineaștii Pip Chodorov, Marguerite Lantz, Irina Botea și Jon Dean.

Prima ediție a proiectului internațional „Magic Carpets” pentru tineri artiști a avut loc în localitatea Slon în perioada 10 iunie – 8 iulie 2018. În acest an au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), selectați de curatorul Raluca Elena Doroftei.
„Magic Carpets” este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni cu scopul de a fi realizate producții artistice – în cazul de față producții video – împreună cu artiști și comunități locale.

Detalii

Data:
3 noiembrie 2018
Eveniment Tags:
Sit web:
http://metacult.ro/

Loc de întâlnire

Cinema Elvira Popescu
Bulevardul Dacia
București,România
+ Harta Google