Festivalul de animație japoneză IZANAGI revine cu a treia ediție în weekendul 3-5 martie 2023, la Cinemateca Eforie din București, cu filme marca Studio Ghibli.
În cultura japoneză, există un simț foarte puternic al armoniei, fie că vorbim de cea cu noi înșine, fie de cea cu alți oameni sau cu alte elemente. Armonia este calea către menținerea păcii. Fiind un concept de bază al celor mai răspândite religii din spațiul japonez, budismul și șintoismul, japonezii caută să arate respect forțelor naturii și relațiilor de interdependență dintre oameni, pentru a putea păstra o conexiune benefică de ambele părți.
Festivalul IZANAGI își propune, printr-o selecție de cinci filme, să exploreze spiritualitatea societății japoneze așa cum este ea portretizată în anime, concentrându-se pe ce înseamnă armonia cu sine, cu trecutul și viitorul, cu destinul, dar și cu forțele divine și umane care influențează viețile personajelor.
Program
3.03.2023, vineri:
ora 19:00: Mononoke-hime / Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’)
04.03.2023, sâmbătă:
ora 13:00: Mononoke-hime / Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’)
ora 16:00: Kaguya-hime no Monogatari / The Tale of Princess Kaguya (2013, r. Isao Takahata, 137’)
ora 20:00: Bakemono no Ko / The Boy and The Beast (2015, r. Mamoru Hosoda, 119’)
05.03.2023, duminică:
ora 16:00: Momo e no Tegami / A letter to Momo (2011, r. Hiroyuki Okiura, 120’) + dezbatere
ora 20:00: Sen to Chihiro no Kamikakushi / Spirited Away (2001, r. Hayao Miyazaki, 125’)
Bilete și abonamente sunt disponibile pe site-ul IZANAGI, www.izanagi.ro.
Pentru a aprofunda subiectele propuse în această ediție, festivalul ne invită și la o dezbatere, duminică, 5 martie, de la ora 18:00, alături de Alice Teodorescu. Alice este doctor în științele comunicării, specialist în studii culturale și autoarea cărții Japanmania în spațiul cultural românesc. Accesul se face în baza unui bilet la oricare dintre proiecțiile din festival.
IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.
Festivalul este organizat de Prisma Film, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România și Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”.