Dupa cum stiti, in perioada 2-11 august a avut loc Festivalul de film istoric de la Rasnov. Eu am avut privilegiul sa fiu acolo (ca si participant la Scoala de Vara) si ma bucur nespus pentru acest lucru. Pentru ca aici sunt oaspete (din nou), voi incerca sa fiu cat mai scurt. Asadar, intai voi spune in general cum au stat lucrurile (ca si program), urmand ca apoi sa fac un top al filmelor date acolo.
Intai si intai, erau 2 chestii care aveau legatura: Scoala de Vara si Festivalul de film. Pentru Scoala de vara au fost niste prelegeri (unde prezenta era obligatorie pentru studenti), prelegeri care aveau loc tot la cinematograf (cu o singura exceptie). Temele principale ale acestei editii au fost: 1968, JF Kennedy, Legende Rock, Amza Pelea. Si mai era o categorie de filme: productii noi (prezenta in fiecare an). Prelegerile erau despre aceste teme (ma rog, 1968 era ca si pretext pentru ca, de fapt, s-a vorbit foarte mult despre comunism). De asemenea, la Scoala de Vara cursantii au avut de facut niste prezentari despre teme alese de ei, majoritatea fiind despre filme si istorie (cu exceptiile de rigoare). Despre toata scoala de vara, prelegeri si comunicari ale studentilor, plus propuneri, am scris AICI.
Acum sa va vorbesc despre filme. Intai si intai, au fost 3 locatii unde s-au proiectat filme: la cinematograf (majoritatea), la cetate (seara, dupa ora 20) si la Promenada (in timpul saptamanii, luni-joi, seara s-au proiectat acolo). Trei chestii as putea spune despre filmele de anul acesta:
- Foarte multe documentare. Extrem de multe.
- Foarte multe filme despre JFK. S-au facut o tona de filme si s-au proiectat foarte multe. E adevarat, cel mai cunoscut film, cel din 91, de Oliver Stone, nu s-a proiectat. Probabil, probleme cu distributia.
- O singura zi despre Amza Pelea, cu filme in care a jucat. Mi-as fi dorit mai multe filme cu el
Sa fac acum niste recomandari dintre filmele proiectate la festival (in numar de 10):
- Despre oameni si melci, proiectat sus la cetate. Era prima zi, eu eram obosit dupa drum, nu l-am vazut, dar stiu filmul. Si zic ca daca nu l-ati vazut, e bine s-o faceti, una dintre cele mai bune comedii romanesti de dupa 1990.
- Nemuriorii, proiectat la cetate, filmat la cetate. Atmosfera e superba!
- A fost proiectat Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (cu Amza Pelea, in regia lui Sergiu Nicolaescu), un film iarasi superb (unii zic ca e rolul cel mai bun al lui Amza). Dupa o zi, a fost proiectat si remakeul nou, Condamnat la viata, cu Gerard Depardieu in rol principal. Nu-s singurul care considera ca filmul original e mai bun.
- The Dreamers (din 2003) este dovada ca italienii INCA mai stiu sa faca filme bune. Unii considera ca cinematografia italiana a scazut mult in ultimii 20-30 de ani. Posibil sa fie adevarat si acest film sa fie o exceptie, cu toate acestea e un film care merita vazut.
- Osanda (in regia lui Sergiu Nicolaescu) – un rol superb al lui Amza si un film foarte bun (singurul film cu Amza Pelea proiectat in afara zilei dedicate lui). Daca nu l-ati vazut e bine s-o faceti.
- Zabriskie Point (din 68) are o poveste interesanta la acest festival (am scris pe larg in articolul invocat mai sus). Un coleg avea o prezentare despre acest film fara sa stie ca urmeaza a fi proiectat la festival. El si-a tinut prezentarea imediat dupa proiectie iar prezentarea a avut un real succes (a fost filmata de echipa TVR, la dezbatere a participat si Toader Paleologu, care recomandase acest film organizatorilor festivalului). Este un film foarte bun, dar este tipul de film care trebuie vazut de 2-3 ori pentru a-l intelege complet.
- Afacerea Tanase (leapsa pe murite) a fost proiectat IN AVANPREMIERA la Rasnov. Este filmul despre asasinarea ratata a lui Paul Goma si Virgil Tanase. Ne-a vorbit cel care a scris cartea si am discutat pe marginea subiectului (plus subiectele colaterale: Securitate, Ceausescu etc). Recomand atat filmul cat si cartea.
- The Wind este un film mut, proiectat insa intr-un mod special: erau niste oameni care faceau atmosfera. Totul s-a petrecut la promenada, intr-o atmosfera superba. Filmul este bun, insa „coloana sonora” mi se parea uneori pe langa subiect. Iar muzica repetitiva avea efecte oarecum halucinogene (Sau poate asta era scopul). Oricum, ideea e buna, as repeta-o pentru multe alte filme.
- The Help a fost in ultima zi a festivalului, eu deja eram plecat. L-am vazut deja, e foarte bun si-l recomand. Este ecranizarea unei carti de succes (cu acelasi nume).
- Born on the 4th July (de Oliver Stone) a fost tot in ultima zi. Nu l-am vazut la festival, dar este deja un clasic. Il recomand.
Programul complet al festivalului este disponibil pe pagina oficiala, insa nu stiu cat timp va mai fi afisat. Eu nu am facut un top al filmelor, ordinea in care le-am pus fiind una cronologica.
Pentru ca nu-s la mine acasa este musai sa ma prezint. Asadar, sunt Emil Calinescu si posed 3 bloguri: http://emilcalinescu.eu/ , http://minunat.eu/ si http://emilstudentulminune.wordpress.com/ . La Rasnov am fost in calitate de cursant al Scolii de vara, iar acest articol l-am scris in urma invitatiei lui Marin Apostol de a scrie un articol despre Festival.
Salutari CINEFILE tuturor si astept sa ma cititi si la mine acasa!
Pingback: A inceput Animest 2013 | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE
Pingback: Festivalul de Film Istoric Rasnov 2016
Pingback: Top 5 filme la Festivalul de Film Istoric Rasnov 2016 - CINEMIL.ro