Începând de mâine, 15 octombrie şi până pe 21 octombrie, filmele premiate la ediţia de anul acesta a festivalului de la Cannes vor putea fi urmărite, în premieră absolută în România, la Cinema Studio, din Bucureşti.
Invitaţi speciali vor fi regizorii: Gaspar Noé (Enter the Void), Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project) şi Sergei Loznitsa (My Joy).
Astfel, mâine, de la ora 19.00, va fi proiectat câştigătorul trofeului Palm d’Or 2010, filmul thailandezului Apichatpong Weerasethakul – Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. În zilele următoare vor urma şi celelalte filme: Tournée (regia: Mathieu Amalric; Premiul pentru regie și Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, 2010), Enter the Void (regia: Gaspar Noé; selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2009), My Joy (regia: Sergei Loznitsa; selecţionat în competiţia oficială, Cannes 2010), Des Hommes et des Dieux (regia: Xavier Beauvois; Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, 2010) şi Tender Son. The Frankenstein Project (regia: Kornél Mundruczó; selecţionat în competiţia oficială Cannes 2010).
Totodată, în cadrul acestui eveniment, vor mai fi proiectate zece filme româneşti, care au ajuns, de-a lungul timpului, la festivalul de pe Coasta de Azur: Floarea Reginei (regia: Paul Călinescu; selecţionat la Festivalul de la Cannes, în octombrie 1946), Printre colinele verzi (regia: Nicolae Breban; selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes, în 1971), Răscoala (regia: Mircea Mureșan; Premiul „Opera Prima” la Cannes, în 1966), Balanţa (regia: Lucian Pintilie; selecţionat în afara competiţiei, la Cannes, în 1992), O lacrimă de fată (regia: Iosif Demian; selecţionat în Un Certain Regard, la Cannes, în 1982), E pericoloso sporgersi (regia: Nae Caranfil; selecţionat în Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, în 1993), Pădurea spânzuraţilor (regia: Liviu Ciulei; Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, 1965), O vară de neuitat (regia: Lucian Pintilie; selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, în 1994), La moara cu noroc (regia: Victor Iliu; selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes, în 1957 ) şi Telegrame (regia: Gheorghe Naghi, Aurel Miheleș; selecţionat la Festivalul de la Cannes, în 1960). La acestea, intrarea este liberă.
Foto: Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, sursă: www.filmedefestival.ro