În ultima seară a Festivalului de Film Documentar One World România, regizorul Florin Iepan a impresionat audienţa cu un discurs controversat, menit să atragă, într-un fel, atenţia asupra faptului că românii nu sunt interesaţi de anumite momente din istoria lor. De fapt, era vorba despre ceea ce s-a întâmplat la Odessa, în octombrie 1941. Despre acest moment vorbeşte cel mai nou film documentar al său, intitulat simplu: Odessa.
Zilele trecute am reuşit să iau legătura cu regizorul român pentru a afla mai multe despre acest documentar, a cărui premieră va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
În primul rând, l-am întrebat: De ce Odessa? Ce are evenimentul din octombrie 1941 atât de special şi cum de te-ai oprit exact la acest moment din istorie?
Florin Iepan: Fara indoiala, masacrul de la Odessa din 1941 este cel mai intunecat moment din istoria moderna a Romaniei si este, in acelasi timp, total necunoscut pentru majoritatea romanilor. Nu mi-am propus sa tratez in niciun fel istoria Romaniei. Odessa este pretextul, daca vreti, pentru o radiografie a Romaniei de astazi si in ce masura cele ce s-au petrecut la Odessa pot fi intelese, in ce masura putem sa ne asumam greselile trecutului si in ce masura putem preintampina asemenea derapaje tragice.
mymagicSTAR: Crezi că românii mai sunt interesaţi de trecutul lor?
Iepan: In mod cert. Insa in acelasi timp cred ca suntem predispusi la un interes selectiv. Perioadele controversate si tulburi sunt tratate cu detasare, sarim peste capitolele acelea de parca nu ne-ar apartine.
mS: Ce doreşti să realizezi prin acest documentar: o simplă lecţie de istorie?
Iepan: In nici un caz nu-mi doresc o lectie de istorie. Avem destui profesori care au aceasta menire. Eu incerc o reconciliere cu trecutul fascist al patriei mele, incerc sa descopar mecanismele care au condus la tragedia de la Odessa si vreau sa vad in ce masura ele sunt prezente si astazi. Vreau sa lansez o dezbatere nationala pe tema asta, incerc sa tai franghia care leaga bolovanul pe care il taram dupa noi.
Florin Iepan nu se află la prima incursiune în istoria României. În 2005, a realizat un alt documentar intitulat: Născuţi la comandă. Decreţeii. În acesta, Iepan explora efectele Decretului nr. 770 al lui Nicolae Ceaușescu, decret care interzicea avortul, în încercarea de a contribui la repopularea națiunii române.