Interviu > Bogdan Mustață

Are 35 de ani. A trăit patru ani în Vietnam și unul în Dubai. Îi place sportul; în 2007, a alergat în maratonul din Dubai. Scrie scenarii, dar și regizează. Iar numele lui este Bogdan Mustață, un tânăr cineast român aproape necunoscut până în 2008, când a câștigat Ursul de Aur, la festivalul de la Berlin, pentru scurtmetrajul său: O zi bună de plajă.
Anul acesta, în iunie, a fost invitat să ia parte la ediția de vară a Sundance Screenwriters Lab, cu primul său proiect de lungmetraj: Lupu – o poveste suprarealistă despre un băiat a cărui cea mai mare dorință devine realitate, când tatăl său renaşte (la propriu) şi redevine parte din familie.
Zilele trecute am stat de vorbă cu Bogdan despre experiența sa la Sundance Screenwriters Lab și despre noul său proiect.

mymagicSTAR: Ai fost invitat recent la Sundance Screenwriters Lab. Cum ţi s-a părut această experienţă şi ce-ai învăţat de la cei şase Creative Advisors?

Bogdan Mustață: Am participat cu proiectul „Lupu” si toate intilnirile de la Sundace s-au referit la acest proiect. Scopul laboratorului era sa te provoace sa te gindesti la proiectul tau din diferite perspective. 6 intilniri au inseamnat 6 viziuni diferite asupra scenariului. Erau intilniri in care te simteai inteles si sustinut, despre altele aveai impresia ca au fost un esec total. Dar si intalnirile mai putin reusite iti pun probleme despre scenariul tau si se pot dovedi folositoare. A existat tot timpul comunicare intre autori si organizatori, intre organizatori si advisori si advisorii intre ei si asta face ca totul sa fie foarte deschis. Importante sint discutiile, comunicarea, si chiar organizatorii insista sa nu stai cu pixul in mana in intilniri si sa scrii tot ce se vorbeste. Am inteles ca problemele scenariului nu ti le rezolva nimeni, tot tu te duci acasa sa te gandesti si sa scrii. Sundance Screenwriters Lab te provoaca.

mS: Cum s-au desfăşurat cele cinci zile? A fost mai multă muncă sau mai multă distracţie?

Bogdan Mustață: Eu, venit din Europa, am fost chemat mai devreme sa ma adaptez oarecum la ora locala (ceea ce oricum nu s-a intamplat decat cu o zi inainte sa plec de la Sundance) si d-aia am fost acolo o saptamina intreaga. Asa ca am avut si timp de distractie. Asta a insemnat cel mai mult urcat pe munte sau stat la soare dar si discutii la barul din Sundance cu ceilalti participanti, advisori, organizatori, cam in fiecare seara. In cele 5 zile de lucru, programul era foarte incarcat, cu cate 2 intilniri pe zi cu advisorii, 2 proiectii, alte intalniri.

mS: Acest eveniment ţi-a schimbat oarecum modul de a te apropia de un scenariu, de un film? Ţi-a influenţat în vreun fel modul de lucru?

Bogdan Mustață: Nu. Toata lumea era foarte respectoasa cu viziunea ta proprie, nu numai asupra scenariului dar si a modului de a construi un scenariu. Pana la urma, unul dintre criteriile de selectie este originalitatea. Pentru filmele independente, pe care Sundance Institute le promoveaza, cred ca este esential ca noi sa ne pastram originalitatea.

O zi buna de plaja

O zi buna de plaja

mS: Ai luat Ursul de Aur în urmă cu doi ani, pentru O zi bună de plajă. Dar nu a apărut niciun lungmetraj în portofoliul tău până acum. Un astfel de premiu nu ar trebui să te ajute mai mult la realizarea următorului proiect?

Bogdan Mustață: Ba da, ajuta. Dar cred ca fiecare regizor isi are ritmul lui, fiecare proiect isi are timpul lui. Se pare ca a venit vremea acum si pentru proiectul asta.

mS: Ce-mi poţi spune despre Lupu? Despre ce va fi vorba în film?

Bogdan Mustață: Nu vreau sa vorbesc despre asta. Deja proiectul a fost in multe programe de dezvoltare (Script&Pitch, Torino Film Lab, Sundance, Nipkow), piete (Sarajevo, Cottbus) si pentru fiecare a trebuit sa spun „despre ce este vorba in film”. In 5 minute, in 10 minute, in jumatate de ora. In 800 de caractere, in 1200, in 1500… Pe alea le fac pentru ca sunt necesare in procesul de dezvoltare si finantare, dar daca am de ales… nu, nu vreau sa-mi rezum filmul intr-o fraza.

mS: Îmi poţi spune când vor începe filmările şi care e data la care crezi că va avea loc premiera filmului? De asemenea, ai alcătuit distribuţia sau te-ai gândit deja la actorii pe care-i vei folosi?

Bogdan Mustață: Filmarile sunt planificate undeva la mijlocul anului viitor. Asta daca totul merge bine, conform planului. Iar in privinta distributiei, nu este luata nici o decizie deocamdata; este mult prea devreme. Personajul pricipal are 16 ani, asa ca va fi neprofesionist. El va fi primul cautat si, in functie de el, se va construi distributia pentru celelalte personaje.

2 comentarii la „Interviu > Bogdan Mustață”

  1. Pingback: Top 5 filme > Bogdan Mustață

  2. Pingback: Top 5 filme > Bogdan Mustață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *