Les Films de Cannes à Bucarest se mai întâmplă o dată. Cea de-a doua ediție a acestui eveniment organizat de către Voodoo Films va începe în data de 14 octombrie și se va încheia pe 20 octombrie 2011.
Ei bine, ce ne așteaptă în aceste zile? Filme. Multe filme. Premiate sau nu, dar cu siguranță apreciate de critici și public la Festivalul de la Cannes. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român.
Și în afară de filmele care s-au făcut remarcate anul acesta la Cannes, organizatorii Les Films de Cannes à Bucarest ne-au pregătit și o serie de filme românești care au ajuns la celebrul festival francez. Acestea se vor regăsi într-o secțiune specială, intitulată: De la film de şcoală, la film de Cannes.
Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul oficial Les Films de Cannes à Bucarest, dar, pentru a-ți face o idee despre ce te așteaptă în perioada 14-20 octombrie, iată, mai jos, câteva dintre filmele care vor fi proiectate în premieră absolută în România.
Primul pe listă este cea mai nouă creație a lui Aki Kaurismäki – Le Havre. Acesta a obținut Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și o mențiune specială din partea Juriului Ecumenic de la Cannes. În plus, Le Havre este și propunerea Finlandei pentru categoria Cel mai bun film străin a Premiilor Oscar din 2012.
Tot în premieră vor rula și: Arirang, de Kim Ki-duk, un film care a luat marele premiu al secțiunii Un Certain Regard, și Elena, regizat de rusul Andrei Zviaghinţev, recompensat cu Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard.
Play, realizat de către Ruben Östlund și distins cu premiul Coup de Coeur al secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, va fi și el prezent. La fel cum nu puteau lipsi câștigătorul Palme d’Or-ului de anul acesta: The Tree of Life, regizat de Terrence Malick, sau Melancholia, al controversatului Lars von Trier.
Iată și filmele românești care au trecut pe la Cannes în ultimii 10 ani și care vor putea fi văzute fie la Noul Cinematograf al Regizorului Român, fie la Cinema Studio:
- Marfa şi banii (Cristi Puiu – Quinzaine des Réalisateurs, 2001),
- A fost sau n-a fost (Corneliu Porumboiu – Camera d’Or, 2006),
- Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Cătălin Mitulescu – premiu de interpretare Un Certain Regard pentru Dorotheea Petre, 2006),
- 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (Cristian Mungiu – Palme d’Or, 2007),
- California Dreamin’ (nesfârşit) (Cristian Nemescu – Marele Premiu Un Certain Regard, 2007),
- Marţi după Crăciun (Radu Muntean – Un Certain Regard, 2010),
- Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (Andrei Ujică – selecţia oficială, în afara competiţiei, Cannes 2010).
Totodată, cu ocazia aniversării a 35 de ani de la premiera lui Taxi Driver, câștigător al Palme d’Or în 1976, în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest va fi proiectată o versiune restaurată a filmului regizat de Martin Scorsese. Iar toți cei care se vor prezenta, în seara proiecției, cu o casetă VHS cu filmul Taxi Driver vor avea intrarea liberă.
Pentru mai multe informații puteți vizita și pagina de Facebook http://www.facebook.com/pages/Les-Films-de-Cannes-a-Bucarest.