Review > saramon vs Autoportretul unei fete cuminţi

autoportretul-unei-fete-cuminti-review

Autoportretul unei fete cuminți m-a surprins în mod plăcut. Deși este realizat în stilul acela minimalist românesc, deși îi lipsește subtilitatea, deși pare lungit excesiv chiar dacă nu are mai mult de 82 de minute, deși actorii nu doar că par amatori, ci chiar sunt amatori, și deși personajele nu sunt decât niște schițe, filmul Anei Lungu își spune povestea cu sinceritate, poate și cu puțină stângăcie, fără drame exagerate inutile. E vorba doar despre o adolescentă care vrea să fie independentă, dar îi lipsește curajul să iasă din zona ei de confort.

Cristiana (Elena Popa) este o fată de vreo 30 de ani. Mai mult sau mai puțin. Are o relație cu un bărbat căsătorit. Vrea un câine. Are un prieten bun, căruia îi permite aproape orice. Fumează mult. Nu știe să se bucure când primește un cadou. Sau a uitat cum se face asta. Nu mai vrea o relație cu un bărbat căsătorit. Nu mai vrea să depindă de banii tatălui ei. Își dorește să fie iubită. Nu are bani să-și cumpere un câine.

Elena Popa, despre Autoportretul unei fete cuminți

Autoportretul unei fete cuminți este genul de film pe care l-ai putea desființa ușor, l-ai putea acuza că nu respectă nicio regulă în ce privește scrierea unui scenariu, sau pentru faptul că nu se întâmplă mai nimic, că nu există niciun conflict, niciun punct culminant, ci totul este abordat cu naivitatea adolescentină a lipsei de responsabilități și a trăitului în prezent. Dar Ana Lungu reușește cumva să te facă să simți că acea Cristiana este o persoană și nu un personaj, și că acea persoană este vie, simte, are îndoieli, prea puține certitudini, încearcă să-și construiască o viață, încearcă să se maturizeze, încearcă să ia decizii, însă îi e teamă, e nesigură, și, mai ales, singură. Până la final. La final rămâne la fel de singură, la fel de nesigură, cu la fel de multe incertitudini, cu tot atâtea îndoieli, tot fără câine, dar fără teama de a decide pentru ea. Și totul se întâmplă cu lejeritatea și naturalețea cu care se întâmplă lucrurile atunci când ești tânăr și nicio decizie nu pare a fi însoțită de gravitatea consecințelor.

Trailer Autoportretul unei fete cuminți

Verdict: 3/5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *