Review > saramon vs 10 Cloverfield Lane

10-cloverfield-lane-review

Nu știam nimic despre 10 Cloverfield Lane înainte să-l văd. Doar că avusese premiera cu câteva săptămâni înainte la americani și că fusese foarte bine primit de către critici, dar și de către public. Având în titlu cuvântul Cloverfield, mă gândeam totuși că este un sequel al filmului din 2008, regizat de Matt Reeves (dar nu este).

Nu văzusem niciun trailer și, din fericire, nu văzusem încă nici posterul (ATENȚIE! Nu da click pe link dacă n-ai văzut deja filmul!) realizat de Paramount pentru promovarea filmului în Tailanda.

Așadar, nu știam la ce să mă aștept, dar bănuiam că va avea ceva science-fiction în el și, bineînțeles, un lucru era clar: 10 Cloverfield Lane trebuia să fie un thriller cu mult suspans. Iar Dan Trachtenberg a reușit să mă surprindă așa cum n-a mai făcut-o niciun regizor de mult timp.

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) tocmai s-a certat cu iubitul ei, se urcă în mașină și nu știm exact încotro merge, însă la un moment-dat are un accident. Se trezește apoi (prizonieră?) într-o încăpere fără nicio fereastră, legată cu lanțul de un picior. Deși reușește să-și recupereze telefonul din geantă, observă că nu are semnal.

Acesta este momentul în care intră în scenă Howard (John Goodman), care o asigură că-i vrea doar binele și că el este cel care i-a salvat viața. Îi mai spune că se află într-un buncăr construit chiar de el sub pământ și că aici este singurul loc unde se poate afla în siguranță, pentru că aerul de afară este toxic din cauza unui atac chimic.

După o astfel de explicație și având în vedere situația, bineînțeles că oricine s-ar fi aflat în locul lui Michelle l-ar fi crezut pe Howard un nebun paranoic. Dar sunt și momente în care Howard pare chiar un tip de treabă. Poate chiar este o persoană bună și m-am înșelat în privința lui ajungi să-ți spui.

Puțin mai târziu facem cunoștință și cu cel de-al treilea personaj, Emmitt (John Gallagher Jr.). Se pare că acesta l-a ajutat pe Howard să construiască buncărul. Emmitt e rănit la o mână. Se pare că s-a rănit în timp ce încerca cu disperare să intre în buncărul lui Howard.

Interviu cu John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr și Dan Trachtenberg

Nimic din toată povestea asta nu pare credibilă și avem toate motivele să fim tot atât de sceptici precum Michelle.

Regizorul Dan Trachtenberg, aflat la debutul său în lungmetraj, se descurcă de minune dozând suspansul astfel încât spectatorul să se întrebe încontinuu ce e adevărat și ce nu. E Howard nebun? Totul este doar o înscenare? Ce se întâmplă afară? Cine e Emmitt? Chiar e cine pretinde că e? Ce vrea Howard de la Michelle? De ce a salvat-o?

Și chiar dacă vedem totul prin ochii personajului interpretat de Mary Elizabeth Winstead, cel care dictează ritmul și atmosfera filmului este Howard. John Goodman reușește să fie tot atât de imprevizibil ca și filmul. Uneori este dur și violent, încât îți inspiră teamă. Alteori este vulnerabil și fragil, încât îți inspiră compasiune.

10 Cloverfield Lane a fost filmat în a doua jumătate a lui 2014, în New Orleans, și era dezvoltat la acea vreme sub titlul de Valencia. Scenariul scris de Josh Campbell și Matt Steucken se numea The Cellar, iar mai apoi celor doi li s-a alăturat Damien Chazelle, care l-a rescris în mare parte.

Ce face din filmul lui Dan Trachtenberg o experiență de neratat este misterul pe care-l menține în jurul întregii acțiuni pe tot parcursul filmului. Te face să-ți pui întrebări, te face să pui la îndoială ceea ce vezi și exact atunci când credeai că ai găsit răspunsul, îți sugerează c-ar trebui să găsești altul.

Pentru o experiență completă, te-aș sfătui să eviți orice trailer, mai ales pe cel mai recent, destinat pieței internaționale. Dar dacă, totuși, ești genul de persoană care vrea să vadă un trailer înaintea filmului, poți urmări cu încredere trailerul de mai jos. Promit că nu conține nicio urmă de spoiler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *