Ben Affleck nu se mai încurcă cu lucruri mărunte şi a trecut la treburi serioase odată cu cel mai recent film al său, Argo.
Bazat pe povestea reală a unei operaţiuni CIA ce a avut loc în Iran la începutul lui 1980, Argo este filmul tipic hollywoodian, având toate segmentele specifice.
Începe cu o scenă de acţiune, în care Ambasada Statelor Unite ale Americii la Teheran a fost luată cu asalt de către militanţi iranieni, în urma căreia sunt luaţi 50 de ostatici. Însă şase americani reuşesc să scape şi să se refugieze la reşedinţa ambasadorului canadian, interpretat de Victor Garber. Numai că e doar o problemă de timp până când iranienii îşi vor da seama că lipsesc şase oficiali americani.
Prin urmare, cei mai importanţi oameni din CIA se adună pentru a încerca să găsească o soluţie. Şi nu vin decât cu ideea de a le da biciclete cu care aceştia să treacă graniţa. Dar un tip pe nume Tony Mendez, interpretat de Ben Affleck, are un alt plan.
Acest plan este atât de nebunesc încât pare greu de crezut că s-a întâmplat cu adevărat.
Bineînţeles că nu tot ceea ce se întâmplă în filmul lui Affleck s-a întâmplat şi în realitate, pentru că, aşa cum se petrece cu toate poveştile bazate pe fapte reale, filmul a beneficiat de o cosmetizare pentru a da bine pe ecran, însă ideea de bază a rămas aceeaşi. Celor şase americani li se dau identităţi false şi sunt scoşi din ţară, fiind consideraţi realizatori canadieni de film, trimişi de un studio de la Hollywood cu scopul de a căuta locuri de filmare pentru un film SF, intitulat Argo.
Sunt foarte multe personaje implicate în poveste şi poate de aceea niciunul dintre ele nu este conturat suficient de bine. Apoi, avem o încercare timidă de a-l face pe Mendez uman, de a-i oferi profunzime, aducându-i în scenă pe fiul şi pe soţia acestuia. Însă Ben Affleck reuşeşte să păstreze controlul în fiecare scenă şi să ducă filmul în direcţia potrivită, iar elementele menţionate mai sus nu deranjează aproape deloc.
Şi când intrăm în actul al treilea… Ei bine, atunci se observă cu adevărat în ce fel de regizor a evoluat Ben Affleck, unul încrezător în propriul stil, unul care nu dă semne de ezitare, unul care reuşeşte să creeze tensiune şi să facă spectatorul să se întrebe ce va urma, deşi ştie foarte bine întreaga poveste.
În plus, prestaţiile lui John Goodman (în rolul machiorului John Chambers) şi Alan Arkin (care-l interpretează pe producătorul Lester Siegel) sunt remarcabile. Cei doi aduc un plus de umor, de ironie şi de sarcasm, de care un asemenea film avea absolută nevoie pentru a nu pica în greşeala de a se lua prea mult în serios.
La final, cu siguranţă îţi vei aminti cel puțin o replică de-ale lui Siegel, care, fiind de acord să-l ajute pe Mendez cu planul lui nebunesc, spune la un moment-dat: „If I’m going to produce a fake movie, it’s gotta be a fake hit!”
Scenariul a fost scris de Chris Terrio, având la bază articolul lui Joshuah Bearman din revista Wired și cartea scrisă de adevăratul Tony Mendez despre situația prin care a trecut. Misiunea descrisă în Argo a fost desecretizată în 1997.
verdict: 4/5