Cum a influențat Harry Potter o generație întreagă

În noiembrie 2001, Harry Potter apărea pentru prima dată pe ecrane. Mulți au fost pur și simplu vrăjiți de magia universului creat de J.K. Rowling. Pe alții, însă, nu i-a impresionat cu nimic. Printre aceștia din urmă mă număr și eu. N-am înțeles niciodată fascinația unora pentru franciza Harry Potter, n-am înțeles care-i treaba cu Hogwarts, de ce toți îl urăsc pe sărmanul Voldemort, de ce o baghetă poate fi atât de specială sau de ce ar trebui să-mi pese ce se întâmplă cu trei puști care se joacă de-a vrăjitorii. E adevărat că n-am văzut decât prima parte, iar, din aceea, doar jumătate (cealaltă jumătate din timp am dormit destul de bine).

Prin urmare, având în vedere că habar n-am despre ce se întâmplă în aceste opt filme, care parcă au influențat generația prezentă mai mult decât oricare altă franciză cinematografică, am rugat câțiva prieteni să-mi spună cu ce au rămas ei în minte la finalul unei serii care a început în urmă cu un deceniu și care, între timp, a câștigat peste 6 miliarde de dolari în întreaga lume.

harry-potter-scoala-de-vrajitori

Delia (ale cărei recenzii le poți citi pe Filme-Cărți), un fan Harry Potter declarat, mi-a răspuns cu trei scene care i-au rămas în minte și pe care nu le va putea uita prea ușor:

Seria 1 – Harry Potter and the Sorcere’s Stone – 2001 – apariția, sub ochii spectatorului, a splendidului castel Hogwarts – frumusețea arhitectonică gotică a construcției spre care plutește, coborând din văzduh, chipul plin de uimire și candoare al puștiului, pe care îl așteaptă lungi ani de grele încercări, pentru a-și duce la împlinire menirea.

Seria 7 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – Secvența morții goblinului Dobby („Dobby nu are stăpân, Dobby e liber!”), care, în momentul sfârșirii sale, declara – precum în western-urile spaghetti – „un loc frumos unde să fii cu prietenii”!

Seria 7 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – Un extraordinar moment, când, după ce Neville reușește să taie capul șarpelui Nagini și Harry îi dă lovitura finală și fatală lui Voldemort, BAGHETA de SOC, cea mai puternică din lume, vine în mâna lui Potter. Cu toate că este cea mai puternică unealtă magică din lume, Harry Potter găsește forța interioară pentru a o distruge și o aruncă, pentru că nu vrea să devină cel mai puternic (puterea are și o parte întunecată și periculoasă) și pentru că prea mulți prieteni au murit pentru această baghetă vrajită!

După ce am citit răspunsul Deliei, recunosc că am avut intenția de a căuta repede pe Google ce e acela un goblin și cine-i Dobby, dar am renunțat la idee văzând că, de fapt, a murit și, deci, nu mai are nicio importanță.

J. K. Rowling

J. K. Rowling/Foto:thewritingnut.com

Floryan (FilmeTari) nu e nici el un fan al seriei Harry Potter, dar, totuși, spre deosebire de mine, a reușit să vadă toate cele opt filme, chiar dacă, așa cum recunoaște, nu mai știe despre ce era vorba în părțile 3, 4 sau 5 și nici nu-și mai amintește cum se numesc toate.
Însă i-a plăcut ideea de magie care se realizează printr-o bagetă pe care o activezi prin niște cuvinte bine rostite; i-a plăcut personajele (cei trei muschetari, care se completează reciproc, conduși de Harry) și i-a mai plăcut Hogwarts și ideea în sine de clanuri care se întreceau între ele.
Iar mie m-a plăcut motivația lui pentru care s-a uitat la aceste filme: Peste ani și ani, nu aș fi dorit să pot spune că am trăit în vremea succesului lui Harry Potter fără să știu prea multe despre el :)

Dar să revenim la fanii adevărați. Printre aceștia se numără și Magda, de la Raluk, care m-a băgat în ceața de la început, când mi-a spus că unul dintre lucrurile care i-a plăcut cel mai mult la Harry Potter a fost personajul Snape și povestea lui, mai ales finalul neașteptat al acesteia. Severus Snape a fost personajul tipic romantic, unul pe care nu mă așteptam sub nicio formă să-l întâlnesc într-un fantasy pentru copii. Iar Alan Rickman a surprins perfect esența personajului.
Apoi, i-a mai plăcut povestea horcrux-urilor – o superbă metaforă pentru sufletul întinat de răutate, dar și modul în care sunt ilustrate valori precum prietenia, familia, sinceritatea, etc.

Dacă cineva poate să-mi explice și mie într-un comentariu ce-i acela un horcrux, ca să nu mai caut eu pe net, ar fi grozav :)

Harry Potter 7 Part 2

Harry Potter 7 Part 2

Anca Grădinariu se alătură clubului de non-fani Harry Potter, cu toate că i-a plăcut această ultimă parte și, în general, a mai apreciat câteva chestii la acest fenomen (pentru că Harry Potter a încetat să mai fie un simplu film). În primul rând, i-a plăcut că a făcut din geek-șii inadaptați niște adevărați eroi pentru noua generație. Apoi, la fel ca și pe Magda, a impresionat-o personajul Severus Snape și felul în care i-a dat viață Alan Rickman. Iar un al treilea lucru demn de apreciat la această serie, în viziunea Ancăi, este adorabilul zel cultist al megafanilor Harry Potter.

Atât despre Harry Potter! Dacă pentru tine aceste filme au însemnat altceva, ești liber(ă) să o spui într-un comentariu.

4 comentarii la „Cum a influențat Harry Potter o generație întreagă”

  1. Pingback: Cum a influențat Harry Potter o generație întreagă | BunDeCitit.ro

  2. Cred că Delia era foarte afectată de finalul seriei încât s-a mai încurcat și ea :) Pe mine, oricum, m-ai pierdut. Goblin, elf,… parcă vorbești pe altă limbă :)

  3. Pingback: Prin blogosfera cinefila | Filme si carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *