Review > saramon vs Ckuck Norris vs Communism

chuck-norris-vs-communism-review

Oamenii au nevoie de povești, nu-i așa?, își motivează, la un moment-dat în film, Irina Margareta Nistor încăpățânarea de a-și risca siguranța dublând filme pentru antreprenorul Teodor Zamfir.

Și, într-adevăr, oamenii au nevoie de povești, au nevoie să evadeze din realitate și să viseze la locuri pe care, cel mai probabil, nu le vor vedea niciodată pe viu; chiar dacă știu că în viața reală nu se întâmplă așa, au nevoie să creadă că binele învinge în cele din urmă. Iar filmele de la Hollywood ofereau acest optimism românilor înainte de 1989. Făceau legătura cu o altă lume, cu alte idei și cu un alt stil de viață. Numai că nu erau atât de accesibile ca azi. Vizionările se făceau în secret, la cineva care deținea un video și se întâmpla să poată face rost și de casetele video cu filme.

În România, de întreaga afacere se ocupa Teodor Zamfir, care i-a propus Irinei Margareta Nistor să se ocupe de dublarea filmelor. Aceasta a acceptat și câțiva ani mai târziu vocea ei avea să devină una dintre cele mai cunoscute voci pentru români.

Ilinca Călugăreanu, Irina Nistor și Mara Adina, despre „Chuck Norris vs Communism”

Ilinca Călugăreanu combină interviurile cu persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Adrian Sitaru, Ioan Gyuri Pascu, Silviu Prigoana sau Tudor Caranfil, cu secvențe în care reconstituie evenimentele din acea perioadă.

Puterea unui documentar stă în povestea pe care o spune, iar Ilinca Călugăreanu reușește să redea o poveste deopotrivă emoționantă și palpitantă.

Poate că în unele momente exacerbează realitatea și aduce un surplus de dramatism în film, însă această abordare este în ton cu filmele pe care Irina Nistor le dubla.

HBO România va începe să difuzeze documentarul Chuck Norris vs Communism joi, 26 noiembrie, de la ora 20:00; tot din acea zi urmând să fie disponibil și on-demand, pe HBO GO.

VHS vs. Communism: In Romania, a Voice of Freedom

Un comentariu la „Review > saramon vs Ckuck Norris vs Communism”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *