Interviu > Tudor Giurgiu

Despre oameni și melci, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu, va deschide ediția cu numărul 11 a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca.

O istorie amuzantă, inspirată de întâmplări reale, Despre oameni și melci relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.

Scenariul a fost scris de Ionuț Teianu iar din distribuție fac parte Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunţeanu.

Am stat de vorbă cu Tudor Giurgiu despre acest nou film al său și iată ce a avut de spus.

De ce Despre oameni şi melci? Care-i rostul melcilor în film?

Filmul e despre un grup de barbati carora, din disperare ca isi pierd locul de munca, le vine ideea sa isi doneze sperma si sa obtina astfel 300.000 de dolari cu care sa cumpere uzina in care au lucrat ani de zile, care e punctul de a fi transformata intr-o fabrica de conserve de melci pentru export in Franta. In plus, filmul urmareste destinul lui George, liderul de sindicat (jucat de Andi Vasluianu), iubitor tata de familie, dar prins intr-o complicata relatie cu secretara directorului fabricii, personaj jucat de Monica Birladeanu. M-a atras faptul ca e o poveste scrisa cu mult umor dulce-amar despre primii ani de dupa Revolutie, despre naivitati, idealismul specific al epocii si multa candoare.

Cum ați încerca să convingeți publicul, în câteva cuvinte, că merită să dea banii pe un bilet la Despre oameni şi melci?

Filmul este o comedie care are ca scop sa binedispuna publicul si sa ii provoace emotii.

Mi-as dori sa ca filmul nostru sa transmita mult din aura sentimentalo-idealista a personajelor si, de asemenea, sa priveasca cu nostalgie si simpatie intr-un trecut nu foarte indepartat. Spre exemplu, vazind doar spoturile publicitare ale anilor 92-93 (unele vor si apare in film), m-am tavalit de ris, eram atunci intr-o inapoiere suava, dulce, imposibil de povestit in cuvinte. Sper sa putem capta aceasta ambianta cu totul speciala a anilor 90.

Iar actorii care fac parte din distributia filmului sunt cu siguranta un motiv in plus ca publicul sa se indrepte spre salile de cinematograf: Andi Vasuianu (probabil in cel mai bun rol al sau de pana acum, Monica Birladeanu, Andreea Bibiri, Dorel Visan, Valeria Seciu, cei doi actori francezi: Jean Francois Stevenin si Robinson Stevenin, Ovidiu Crisan,Clara Voda, Alina Berzunteanu alaturi de multi alti actori extrem de talentati.

Imagine din Despre oameni și melci

Imagine din Despre oameni și melci

Şi pentru că a venit vorba de bani, am găsit informaţii care estimau bugetul filmului la 1,2 mil de euro. V-aşteptaţi să câştigati mai mult de atât?

Filmul a costat aproximativ 1.000.000 Euro, fiind o coproductie romano-franceza, sprijinita de Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproductii si de programul MEDIA al UE. Evident ca fara cistigarea concursului de la CNC nu era posibil sa demaram o productie de amploarea asta. Asta nu inseamna ca filmele nu se pot face si in sistem independent, fara sprijin de la stat, dar daca vorbim de un proiect cu anvergura internationala ai nevoie in mod evident de suport national. Cred ca vom putea vorbi despre succesul filmului dupa lansarea acestuia in cinematografe.

În general, uitându-mă la un film românesc, am senzaţia că publicul este pe locul doi. Regizorii români parcă sunt interesaţi mai mult de festivaluri decât de ceea ce vrea publicul. Oare mă-nşel? Despre oameni și melci va fi altfel?

Publicul s-a indepartat pentru ca dupa 1990 salile de cinema au disparut parca programatic iar filmele romanesti nu au mai oferit de ani buni un gen simplu dar greu de facut: filme comerciale bine facute, care sa vizeze entertainment pur, comedii, etc. E efectul unei lipse de viziune si strategie in ce priveste filmul romanesc. Ani buni de-a rindul cinemaul romanesc a alternat productia unor filme de virf premiate in toata lumea cu catastrofe greu digerabile, dar care au costat (in total) cred milioane de euro. Simt insa ca se apropie un reviriment si filmul romanesc devine tot mai divers ca genuri abordate. Sper ca spectatorii sa revina in sali si la filmele noastre.

Aveți în plan să lansați Despre oameni și melci și în afara țării? Și, dacă da, v-ați gândit la un nume în engleză?

Titlul in engleza este la acest moment Of Snails and Men, este working title. Filmul are inca din faza de scenariu un agent international, Elle Driver, si este o coproductie Romania-Franta, asa ca va benefica cu siguranta de proiectii si lansari in cinematografe si in afara tarii.

În final, vă rog să-mi spuneți 5 filme pe care considerați că oricine ar trebui să le vadă; un fel de Top 5 personal.

As putea sa va spun care este ultimul film pe care l-am vazut.

Un film rusesc. Twilight Portrait, de Angelina Nikonova, prezentat in premiera la Venetia si Toronto in acest an. Un film realizat aproape fara buget, filmat cu aparatul foto Canon 5D, cu multi neprofesionisti, dar care reuseste sa te tina absolut paralizat in scaunul de cinema.

Foto: Adi Marineci

2 comentarii la „Interviu > Tudor Giurgiu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *