Review > saramon vs Usturoi

filmul usturoi

Oricine reușește să facă un film în România fără sprijinul CNC-ului merită niște felicitări. Dar să nu uităm că peste tot în lume este dificil să găsești fondurile necesare pentru a pleca de la o idee și a o transforma într-un film.

În fiecare an, o mulțime de filme sunt făcute fără însă a rula vreodată în cinematografe. Iar, de multe ori, a găsi un distribuitor nu are nicio legătură cu valoarea filmului. E o combinație de relații și noroc.

Filmul Usturoi, regizat de Lucian Alexandrescu și scris de Radu Băzăvan, este unul dintre filmele acelea pe care nu le vei vedea prea curând prin cinematografe. Ceea ce este ok.

Scenariului îi lipsește omogenitatea iar abordarea poveștii nu este una tocmai fericită, linia narativă fiind întreruptă adesea de momente în care personajele sunt intervievate. Cu ce ocazie și de către cine n-am aflat până la final. Dar aș fi putut accepta această convenție stilistică dacă lipsa de consistență din scenariu n-ar fi făcut respectivele intervenții destul de derutante și obositoare.

Interviu cu Radu Băzăvan, scenaristul filmului Usturoi

Un flăcău al clanului Usturoi se îndrăgostește de fata celor din clanul Ceapă. Numai că între cele două clanuri există o oarecare diferență de statut, din moment ce clanul Usturoi este cel mai bogat din comunitate, iar clanul Ceapă este mai modest.

Ieremia și Nicușor sunt mezinii celor două familii și într-o bună zi ajung la concluzia că trebuie să facă rost de bani. Trec în revistă domeniile în care se câștigă cel mai bine și deduc că politicieni nu se pot face, pentru că ăștia mint, nici fotbaliști nu se pot face, pentru că ăștia trag pe nas prafuri albe, dar se pot face actori. Zis și făcut. Astfel că pornesc la drum spre Hollywood (sau spre Cluj, că-i mai aproape).

Sebastian Topan și Darius Stoica, cei doi copii din rolurile principale, își interpretează personajele cu naturelețe și dezinvoltură, fiind, poate, cea mai plăcută surpriză a filmului. La polul opus se află Tibi Covaci, șeful clanului Usturoi, a cărui interpretare este evident forțată, falsă și neconvingătoare.

Deși nu ține decât 90 de minute, nu poți trece cu vederea cum multe scene sunt prelungite inutil. Subtitrarea în limba engleză, care a însoțit filmul la vizionarea la care am participat, s-a dovedit de un real ajutor în momentele în care dialogurile erau de neînțeles. Iar muzica, ce nu se oprește aproape nicio clipă până la genericul de final, încearcă să ascundă lipsa de idei în narațiune.

Filmul Usturoi este un experiment care ar fi avut nevoie de puțin mai multă atenție pentru a fi realizat la un nivel acceptabil.

Trailer filmul Usturoi

verdict: 2/5

2 comentarii la „Review > saramon vs Usturoi”

  1. Pingback: Usturoi (2014) de Lucian Alexandrescu | DISCERNE

  2. Pingback: Cronica filmului Usturoi (2014) de Lucian Alexandrescu | DISCERNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *