NexT 2011 > se apropie

Nu mai este mult până la începutul ediției a 5-a a Festivalului Internațional de Film NexT 2011. Acesta se va desfășura între 6 și 10 aprilie la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu și Mansarda Cărtureşti.

Din aproape 1000 de filme înscrise, criticul de film Andrei Gorzo și co-selecționera sa din acest an, Irina Trocan, câștigătoarea concursului de critică inițiat de NexT în 2010, au ales numai 26, care se vor întrece pentru Trofeul NexT 2011.

De pe lista filmelor din competiție nu lipsesc scurtmetraje premiate la prestigioase festivaluri din întreaga lume. Un astfel de exemplu este Deeper than Yesterday, al australianului Ariel Kleiman, câștigător al Kodak Discovery Award și Petit Rail d’Or la Festivalul de la Cannes (Semaine de la Critique), precum și câștigătorul Premiului Juriului la categoria scurtmetraje de la Sundance.
Baby (regia Daniel Mulloy) – premiat pentru Cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA – se află și el în competiția NexT din acest an. Despre acesta, Andrei Gorzo, directorul artistic al festivalului, spune că este ”un film aproape imposibil de caracterizat […] Nu m-ar mira deloc să câștige marele premiu”.

Stardust

Stardust

Printre favoritele lui Gorzo se mai află și Stardust, în regia lui Nicolae Provost, despre care criticul afirmă că e “o demonstrație despre cum, prin folosirea savantă a muzicii și în general a sunetului, i se poate conferi unui colaj de imagini filmate, mai mult sau mai puțin pe ascuns, pe străzi, în mall-uri, în baruri sau în restaurante, iluzia de film narativ clasic”.
Un alt film spectaculos din competiția NexT este, după Andrei Gorzo, scurtmetrajul Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 (regia Anthony Vouardoux) “un SF în toată puterea cuvântului, o reprezentare cât se poate de arătoasă a unei călătorii spațiale”.

De asemenea, pe lista celor 26 se află și câteva filme românești: Adulter (regia Peter Kerek), Apele tac (regia Anca M. Dunga) – selecționat anul acesta la Berlinale, și Strung Love (regia Victor Dragomir).

Despre competiția NexT din acest an, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, susține că “va plăcea publicului mai mult decât oricare dintre competițiile precedente de la NexT. Pe măsură ce vedeam filmele, constatam, minunându-ne, cât de plăcut este ceea ce se conturează. La un moment dat, am început chiar să căutăm, cu oarecare înfrigurare, niște filme mai incomode, astfel încât calupurile să nu fie ca niște prăjiturele înghițibile fără probleme. Am început să ne gândim la modalități de a le face mai puțin digerabile, dar așa cum a ieșit, fără să fi existat vreo intenție anume în acest sens, e cea mai plină de culoare și cea mai antrenantă competiție de până acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu câteva filme foarte frumoase despre relații de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *