5 filme gratuite, cu ocazia One World România 2016

filme-gratuite-one-world-romania

Luni, 21 martie, va debuta cea de-a 9-a ediție a One World România și organizatorii au pregătit un preview, oferind cinci filme, care pot fi urmărite gratuit streaming pe platforma DocAlliance.

One World România se va desfășura anul acesta în perioada 21-27 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex și Centrul Ceh.

Felvidek. Caught in Between / Felvidek. Prinși la mijloc

Regia: Vladislava Plančíková
Țara: Cehia/Slovacia

Sinopsis
Ca să afle mai mult despre rădăcinile ei, Vladislava a decis să descifreze istoria deceniilor de după relocare – o istorie care continuă și astăzi să fie un tabu pentru cei ai căror soartă a fost modelată irevocabil de evenimentele de după cel de-al Doilea Război Mondial. Rezultatul investigației sale personale este un film fermecător, viu, care combină istoria orală, materialele de arhiva și animația documentară pentru a spune povestea sensibilă a relocării forțate a etnicilor unguri în Cehoslovacia de după război.

Free / Liberi

Regia: Tomislav Zaja
Țara: Croația

Sinopsis
Timp de doi ani, Liberi urmăreste drumul către libertate al unui grup de persoane din Croația care suferă de dizabilități intelectuale. Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia și Andjelko au două lucruri în comun: sunt marginalizați de societate și visează la libertate: îi cunoaștem în faza în care sunt instituționalizați și observăm ce înseamnă să fii izolat, privat de intimitate și de dreptul de a decide cu privire la propria viață. După decenii petrecute în instituții, cu toții află ca vor fi eliberați și că își pot imagina un nou început: Ivan și-a dorit dintotdeauna să devină ofițer de poliție, Enes își cumpără o cameră video și începe să documenteze viața cotidiană, Tina și Kruno vor să se căsătorească, Mirko și Tomo visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să-și găsească o iubită și un loc de muncă. Camera îi urmărește individual, surprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificativă schimbare din viața personală .

Logbook_Serbistan / Serbistan – Jurnal de bord

Regia: Zelimir Zilnik
Țara: Serbia

Sinopsis
Docu-drama semnata de Želimir Žilnik, scrisa in colaborare cu protagonistii filmului, urmareste viata imigrantilor ilegali si a azilantilor gazduiti in centre de refugiati din Serbia in urma unor evadari dramatice din tarile de origine, coplesite de razboi si saracie. Protagonistii lui Žilnik nu vorbesc limbile tarilor pe care le traverseaza in drumul lor spre necunoscut si nu cunosc numele contrabandistilor pe care ar trebui sa se bazeze pentru a trece dintr-o tara intr-alta. E cumva firesc ca acesti oameni sa duca cu ei povesti memorabile: „cam asa ar putea arata viata acestor oameni ajunsi fara voia lor in Balcani”, pare sa spuna filmul lui Žilnik, care isi spune povestea cu vitalitate, umor si muzica, in incercarea de a-si face personajele credibile la nivel individual, dincolo de eticheta colectiva de victime.

Roboțelul de aur

Regia: Mihai Dragolea, Radu Mocanu
Țara: România

Sinopsis
Steluța Duță-cunoscută ca ‘Roboțelul de aur’-o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială, se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă, cu speranța că acesta îi va aduce ceea ce i-a lipsit întotdeauna: o casă. Abandonată la naștere, Steluța a trăit o viață dificilă în casele de copii în perioada comunistă. Etichetată ‘copil-problema’, a fost alungată din cămin la vârsta de 16 ani și a trăit în derivă până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Voicilași. În timp ce se pregătește pentru campionatul european, Steluța decide să se împace cu trecutul: își întâlnește familia biologică și prietenii din copilărie, marcați și ei de experiența instituționalizării.

Dreaming of Denmark / Visând la Danemarca

Regia: Michael Graversen
Țara: Danemarca

Sinopsis
Tânărul Wasi a emigrat în Danemarca la vârsta de cincisprezece ani, ajungând acolo singur din Afganistan. Cu toate că încă are coșmaruri, el a găsit siguranță și prieteni în Danemarca. Wasi e la fel ca orice alt adolescent: face glume, cântă rap și flirtează cu fetele. Dar cererea lui de azil e respinsă. Pentru că se teme să nu fie trimis înapoi în Afganistan când împlinește 18 ani, Wasi părăsește Danemarca și pleacă în Italia, sperând să obțină un permis de ședere care îi va permite ulterior revenirea pe cale legală în Copenhaga. Însă viața în Italia nu e ceea ce își închipuia Wasi. Deși încearcă să-și construiască un soi de normalitate personală, viitorul pe care îl proiectase refuză să se arate.

Toate aceste cinci filme sunt disponibile gratuit streaming pe platforma DocAlliance până duminică, 20 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *