5 recomandări de la Cannes

Fără îndoială, Les Films de Cannes a Bucarest este festivalul ce a avut o creștere exponențială în fiecare an. Nu pot decât să mă bucur de această nouă ediție, care adună peste 30 de titluri în selecție și aduce patru invitați  de seamă. Printre cele mai promovate titluri se numără controversatul La vie d’ Adèle, premiat cu  Palme D’Or,  noul film al lui Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive și câștigătorul Marelui Premiu, Inside Llewyn Davis. Dar organizatorii ne propun și alte minunății cinematografice pe care vi le împărtășeșc.

1. Le passé

După ce filmul său din 2011, A Separation, a făcut un tur de forţă câştigând Ursul de Aur la Berlin și Oscarul pentru cel mai bun film străin, regizorul iranian Asghar Farhadi revine cu nouă  dramă de familie din jurul unui divorţ.  Le passé a câștigat anul acesta Premiul Juriului Ecumenic la Cannes și va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014. De asemenea, Bérénice Bejo, actrița din The Artist, a primit premiul de interpretare tot la Cannes. Un bărbat iranian se întoarce în Franța după patru ani de absență pentru a pentru a începe formalitățile de divorț, cerut de nevasta sa. În timpul scurtei sale șederi, acesta descoperă că între soția lui și fiica acesteia dintr-o căsătorie anterioară există o relație tensionată. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvăluirea unui secret din trecut.

le-passe

2. Fruitvale Station

Câștigător al Marelui Premiu al Juriului și al Premiului Publicului la Sundance, Fruitvale Station este o impresionantă drama bazată pe un caz real. Filmul îl urmărește pe tânărul de 22 de ani, Oscar Grant, în cele 24 de ore care au precedat fatala lui încrucișare cu polițiștii, pe 1 ianuarie 2009. Lungmetrajul lui Ryan Coogler, premiat și la Cannes pentru debut, atrage astfel atenția asupra prejudecăților și tehnicilor de racial profiling la care sunt supuși în prezent tinerii afro-americani. Oscar Grant și, mai recent, Trayvon Martin, sunt doar doi dintre cei care și-au pierdut viața într-o Americă segregată și paranoică. Filmul începe chiar cu înregistrarea reală de pe un telefon mobil realizată de un trecător ce surprinde confruntarea verbală și apoi împușcătura care a dus la moartea lui Oscar.  Așteptați-vă la emoții puternice. Filmul nu are distribuitor în România, deci este una din puținele șanse să-l vedeți în cinematograf.

 

3. Nebraska

Filmat în alb și negru, cel de-al șaselea lungmetraj al regizorului Alexander Payne, cunoscut pentru About Schimdt, Sideways și The Descendants, prezintă cu onestitate încercările unui fiu de a restabili legătura cu tatăl său bolnav. Woody, un bătrân alcoolic cu început de senilitate, pleacă în călătorie alături de fiul său, David, convins că în Nebraska îl așteaptă un premiu de 1 milion de dolari, de altfel inexistent. Pe drum, cei doi se opresc în orașul natal al tatălui, unde are loc reîntâlnirea cu foști prieteni și cunoscuți motivați de gândul că vor căpăta ceva din câștig. Având o interpretare extrem de lăudată, Bruce Dern, actorul de 77 de ani care îl joacă pe Woody, a fost premiat pentru cel mai bun rol masculin la Cannes și există deja zvonuri că va fi pe lista nominalizaților de la Premiile Oscar de anul viitor. Nebraska este un film interesant care a stat în sertarul lui Payne timp de 10 ani pentru că regizorul se afla deja în preproducție cu Sideways și nu a dorit să îl urmeze cu un alt film ce implica o călătorie.

Nebraska

4. The Lunchbox

Comedia dulce-amăruie are în centru eficientul serviciu de livrare din Mumbai, practicat de circa 5000 de dabba, din tată în fiu. De 120 de ani, acești dabbawallah duc mâncarea gătită acasă de neveste bărbaților lor, la serviciu. Pentru că nu știu să citească, se orientează folosind un cod complex de culori și simboluri. Universitatea Harvard a studiat sistemul lor și a conchis că se produce o eroare o dată la 4 milioane de livrări. The Lunchbox este povestea unei astfel de erori, care pune în legătură o femeie ce încearcă să reaprindă scânteia dintre ea și soțul ei, gătindu-i bunătățuri, și un bărbat mai în vârstă, solitar. Între cei doi începe un flirt epistolar și, încet-încet, acest vis frumos amenință să-i ia pe sus. Filmul a primit Premiul Publiclui în cadrul Semaine de la Critique.

5. Grand Central

Grand Central,  al doilea lungmetraj al regizoarei Rebecca Zlotowski, urmărește un triunghi amoros ce apare într-un peisaj neobişnuit, cu risc de radioactivitate. Gary, un tânăr șomer, își găsește de lucru la o centrală nucleară într-o zonă izolată din Franța, unde se integrează imediat în comunitate locală. Nu după mult timp apar conflictele pentru că Gary începe un joc periculos cu seducatoarea Karole, logodnica colegului său şi liderul comunităţii. Filmul prezintă cu mare acurateţe rigorile muncii într-o centrală nucleară, urmărind etapele prin care trec cei expuși la un nivel mare de radiații. Interesant este că scenele de interior au fost realizate într-o adevărată centrală nucleară din Austria, care în prezent funcționează ca centrală de energie solară. Pe cei doi protagoniști, Tahar Tahim și Léa Seydoux, îi puteți vedea în alte filme din selecție, Le paseé, respectiv La Vie d’Adèle.

grand-central-01

Extra: The Big Lebowski

The Dude Lebowski este un pasionat jucător de bowling , care printr-o încurcătură ajunge  să-și cunoască tizul, pe milionarul Lebowski. Când soția milionarului este răpită, The Dude este trimis să o răscumpere, dar planul nu iese chiar cum trebuie. Lansat în 1998, filmul fraților Coen a devenit cult datorită personajului principal, interpretat de Jeff Bridges. Intrarea este liberă la această proiecție.  :D

The Big Lebowski fan art

Sursă foto

În loc de concluzie, menționez că toate filmele de anul acesta merită văzute, așa că orice ați alege, aveți de câștigat.

 

 

 

3 comentarii la „5 recomandări de la Cannes”

  1. După o luptă de cîteva ore cu cinemagia şi imdb, ajunsesem la o listă scurtă cu 14 titluri. văd că trebuie să exclud din lista mea un film şi să adaug un altul.
    Şi apoi să dau o spargere la o bancă, pentru că să merg la toate cele incluse pe listă înseamnă 1/10 din salariul meu.

      1. nu sînt sigură. sînt prea multe tentaţii „bune” pe lumea asta. aş putea pleca un weekend cu copilul la vulcanii noroioşi, de exemplu. quality time together, ca să citez cea mai scîrboasă expresie americană ever.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *