Amy, documentarul care i-a impresionat pe criticii de la Cannes, va apărea și în România

documentar amy-winehouse

Amy, documentarul despre viața cântăreței Amy Winehouse, va apărea și în cinematografele din România pe 18 septembrie.

În SUA și în Marea Britanie, a fost deja lansat, având recenzii entuziasmante.

Peter Bradshaw, de la The Guardian, spune: ”Este o poveste cutremurătoare, și în ciuda faptului că toată lumea îi cunoaște finalul, este la fel de palpitantă precum un thriller”.

Un documentar inteligent, superb construit, zguduitor”, adaugă și Ann Hornaday, de la Washington Post.

Cunoscut ca un critic destul de greu de mulțumit, chiar și Peter Travers, de la Rolling Stone, are cuvinte de laudă la adresa acestui documentar: ”Ceea ce face din acest documentar al lui Asif Kapadia o minune devastatoare – ca și doamna despre care se vorbește în film – care nu trebuie ratată, este faptul că regizorul reușește să spună povestea fără a transforma filmul într-un editorial”.

Amy îl are ca regizor pe Asif Kapadia, cel care a realizat și documentarul Senna, despre celebrul pilot de Formula 1.

„A fost cu adevărat interesant să facem acest film. Foarte mulți oameni au fost emoționați când au văzut-o pe Amy fericită în copilărie și la început de adolescență. Pentru că nu au avut ocazia să o vadă niciodată fericită. Au fost oameni care au plâns văzând-o așa. I-am auzit spunând: “N-am știut că a fost fericită.” Ei au crezut că a fost nefericită și confuză întreaga viață.

Adevărul este că era uimitoare, inteligentă, atât de specială! Într-un interval scurt de timp, a trecut dintr-o parte în cealaltă.
Toți cei cu care am vorbit sunt încă șocați de dispariția ei, încă nu și-au revenit. Erau furioși, sufereau și nimeni nu îi asculta. În intimitate, aveau cu toții această suferință care îi măcina, pentru un om pe care l-au iubit, un om pe care îl vedeau că se distruge public, însă nimeni nu îi asculta. Nimeni nu a oprit asta, nimeni nu a oprit-o să se urce pe scenă.
Era o persoană uimitoare. Și ce trist, să ai o astfel de viață! Primul ei album a apărut când ea avea 18 ani, cel de-al doilea la 21-22 de ani, iar apoi… nimic creativ. E absurd.

Cum e Amy? Amy e foarte inteligentă, e specială. E genul acela de om pe care ai vrea să-l ai în preajmă. Când am văzut-o cum era în copilărie, atât de obișnuită și atât de împăcată cu ea, a fost o surpriză pentru mine.
Sunt mulți oameni apropiați de Amy, care țineau la ea cu adevărat, dar nu arătau asta pentru că persoana pe care o vedeau pe ecran trimitea mesaje extrem de negative și nu semăna deloc cu ce știau ei despre ea. Pur și simplu nu înțelegeau ce i se întâmplă. Erau blocați, nu puteau ajunge la ea. Nici măcar nu-i puteau da un telefon. Ea nu avea telefon. Nimeni nu se putea apropia de ea. Ei sunt cei cu care am vrut să vorbesc, într-un fel, acest film este pentru ei.”
– Asif Kapadia

Trailer Amy

Foto: Nick Shymansky

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *