anim’est 2010 > Bing Bang Big Boom – câștigătorul trofeului

Aseară s-au decernat cele 22 de premii ale celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, în cadrul unei gale, în care publicul a putut asculta muzica lui Alexandru Bălănescu și animațiile lui Phil Mulloy. Iar marele câștigător a fost Bing Bang Big Boom, în regia lui Blu. Un scurtmetraj, pe care juriul l-a catalogat drept „un film simplu în concepţie, dar inventiv şi monumental în execuţie. Acesta reuşeşte să reinventeze delăsarea oraşului printr-un imaginar izbitor şi prin pura plăcere a creaţiei. Este un adevărat tur de forţă”.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj a revenit filmului Kerity, casa poveştilor/Eleanor’s Secret, regizat de către Dominique Monféry – „un film ce va încânta mai ales copiii, prin frumuseţea imaginilor şi printr-o poveste bine spusă despre minunile şi imaginaţia lumii copilăriei”, după cum spunea Phil Mulloy.

Andrea-Martignoni_Trofeul-Animest2010_credit-foto-Boroka-Biro

Andrea Martignoni - Trofeul Animest 2010/Foto: Boroka Biro

La secțiunea „Scurtmetraje”, juriul a preferat filmul sud-coreean, regizat de Yumi Jung, Copilaş de praf/Dust Kid, despre care regizoarea portugheză Regina Pessoa spunea că „ilustrează empatic solitudinea existenţei urbane”.

Premiul Special al Juriului a revenit anul acesta regizoarei bulgare Vessela Dantcheva, pentru Anna Blume. Phil Mulloy l-a catalogat drept un „film cu o grafică simplă dar puternică, ce ne conduce ludic şi imaginativ prin absurdităţile limbajului, fără a se preocupa de sens şi interpretare”.

Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc a fost oferit filmului Sticla/Bottle, regizat de Kirsten Lepore. Juriul comentând decizia luată astfel: „este o metaforă reuşită şi, în acelaşi timp, o poveste emoţionantă, ce demonstrează că un film mare poate fi realizat folosind elementele cele mai simple posibil”. Alte trei Menţiuni Speciale au fost acordate filmelor: Locul de plimbat câinii/Dog-Walking Ground (r. Leonid Shmelkov, Rusia, 2009), Urzeala/Loom (r. Ilija Brunck, Jan Bitzer, Csaba Letay, Germania, 2010) şi Piscina/Swimming Pool (r. Alexandra Hetmerova, Cehia, 2010).

Cecilia-Felmeri_cel-mai-bun-film-romanesc_Animest2010_credit-foto-Boroka-Biro

Cecilia Felmeri - Cel mai bun film romanesc Animest 2010/Foto: Boroka Biro

Premiul pentru Cel mai bun film românesc a revenit Ceciliei Felméri, pentru Matei, Matei/Mátyás, Mátyás. Iar secțiunea Balkanimation a avut-o câștigătoare pe Eva Cvijanovic, realizatoarea filmului A fost odată şi încă o dată/Once upon a many time.

Premiul pentru Cel Mai Bun Videoclip a fost oferit celor de la The National Slow Show, pentru Out Of The Forrest, regizat de către danezul Tobias Gundorff Boesen. Cei trei membri ai juriului și-au motivat decizia, spunând: „credem în poveşti, mai ales în cele cu suflet, idee şi un mod surprinzător de a le aduce împreună”. Alte două Mențiuni Speciale au fost acordate videoclipurilor Splitting the Atom al celor de la Massive Attack, realizat de Edouard Salier, „pentru o excelentă dozare a emoţiei într-o execuţie amplă şi curajoasă” și Eat Raw Meat = Blood Drool, un clip regizat de The Lennox Brothers pentru The Editors, apreciat „pentru că uneori este nevoie de o exprimare grafică de excepţie pentru a ne pune faţă în faţă cu ceea ce suntem”.

Și „pentru că într-adevăr cuvintele spun poveşti, iar în cazul de faţă povestea este puternică, memorabilă şi bine spusă grafic” (Corina Bompa – membră a juriului), Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a fost câştigat de Irina Dakeva şi Clement Dozier, creatorii clipului francez Scrabble Yoga.

De asemenea, publicul și-a putut alege și el favoritul, iar acesta a fost scurtmetrajul Viaţa de un minut a unei muşte/One Minute Fly, în regia lui Michael Reichert.

În seara aceasta, de la 20.30, la Cinema Patria, va avea loc ultima proiecție de la anim’est 2010, cu toate filmele premiate. De asemenea, o parte din filmele acestei ediții va merge la Cluj-Napoca, unde, între 22 și 24 octombrie, vor fi proiectate la Cinema Victoria și la Centrul Cultural Francez.

Foto intro: Adi Marineci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *