Anim’est 2012 > Câștigătorii

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului de film de animaţie Anim’est s-a încheiat sâmbătă seară, 13 octombrie, odată cu gala desfăşurată la Cinema Patria, în care au fost anunţate premiile acordate.

Trofeul  Anim’est a fost câştigat de filmul Oh Willy…, regizat de Emma De Swaef şi Marc James Roels, din Belgia, care i-a convins pe cei trei membri ai juriului că este „o realizare minunată care arată exact așa cum se simte: sensibil și tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoții”. Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima prezenţă pe lista câştigătorilor de la Anim’est, în 2009 fiindu-i acordată mențiunea specială a juriului la categoria film studențesc.

Emma De Swaef

Emma De Swaef

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj a fost acordat filmului Alois Nebel (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), juriul considerând că este o „poveste puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex, interpretat extrem de credibil”.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit de Opel,  a fost adjudecat de filmul Tatăl/ Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croația-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relații părinte-copil eșuate care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animație: aceea de a face invizibilul vizibil”, conform juraţilor.

De asemenea, au mai fost acordate două mențiuni speciale pentru Film de Scurtmetraj, filmelor Bendito Machine IV (r. Jossie Malis, Spania, 2012) și Despre uciderea porcului / About Killing the Pig (r. Simone Massi, Italia, 2011).

Cel mai bun Film Studenţesc a fost declarat filmul finlandez Roire / Swarming (r. Joni Mannisto, 2011), iar Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation a mers în Bulgaria, pentru O zi anunțată / Rew Day (r. Svilen Dimitrov, 2012).

Premiul pentru cel mai bun Film Românesc a purtat numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor și al festivalului în general. Trofeul a fost oferit de Mădălina Roșca, din partea Asociației Make a Point, iar câştigător a fost filmul Hunger, realizat de Alexei Pătrașcu, în 2010.

Alexei Pătrașcu

Alexei Pătrașcu

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului Have you seen my sister Evelyn (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011), juriul considerând că a folosit „o tehnică surprinzătoare, reuşind cel mai ingenios mod de a introduce formația în scenariu, totul într-o animație ingenioasă, cu o idee nouă, simplă, care integrează perfect muzica”.

Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a fost adjudecat de Fish Face (2012), regizat de Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, din Germania.

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj din secțiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Crăciun cu Clopoței / Jingle All the Way (r. Chel White, SUA, 2011).

Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, a revenit filmului Cheia lipsă/ The Missing Key (r. Jonathan Nix, Australia, 2011).

Filmele câștigătoare ale celei de-a șaptea ediții a festivalului pot fi urmărite astăzi, de la ora 18:30, la Cinema Patria. De la ora 22.00, la Club Control, va avea loc petrecerea de închidere a festivalului, invitaţi fiind Tim Hecker și Environments, care vor susţine un spectacol de muzică electronică.

De adăugat că, în perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, va putea fi urmărită o selecție de filme de la Anim’est 2012.

Foto: Cătălin Georgescu

2 comentarii la „Anim’est 2012 > Câștigătorii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *