Anim’est animează publicul la B’estfest 2011

Publicul festivalului de muzică B’Estfest 2011 va putea savura, la finalul celei de-a doua zile, sâmbătă, 2 iulie, un program special de filme de scurtmetraj îndrăgite de spectatorii ediţiei precedente a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim‘est.

Vor fi prezentate şase scurtmetraje din programul Anim’est 2010, printre care câştigătorul Premiului Publicului şi cel al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2009.

Proiecţia filmelor va începe după încheierea concertului MIKA, ultimul de pe scena principală – Ciuc Premium Stage – programat la ora 0:00, la cinematograful din incinta B’estfest Park, amplasat chiar pe malul lacului din comuna Tunari, în apropiere de Bucureşti.

Răsplătit, printre altele, cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj la Festivalul de la Berlin, dar şi al unui Premiu Special la Festivalul de Film de Animaţie de la Annecy, Spune ceva, te rog / Please Say Something (r. David O’Reilly, Germania-Irlanda, 2009) este un SF cu totul inedit: filmul spune povestea complicatei relaţii apărute între un şoarece şi o pisică, într-un viitor îndepărtat.

Spune ceva, te rog (r. David O'Reilly, Germania-Irlanda, 2009)

Spune ceva, te rog (r. David O'Reilly, Germania-Irlanda, 2009)

Preferatul publicului la Anim’est 2010, ales dintre filmele secţiunii Mozaic – Scurtmetraj,  Viaţa de un minut a unei muşte / One Minute Fly (r. Michael Reichert, Germania, 2008), a cucerit spectatorii festivalului cu o formulă vizuală şi narativă extrem de ingenioasă în care redă viaţa extrem de scurtă, dar foarte intensă, a unei musculiţe care trece prin toate etapele existenţei sale într-un singur minut.

Viaţa de un minut a unei muşte (r. Michael Reichert, Germania, 2008)

Viaţa de un minut a unei muşte (r. Michael Reichert, Germania, 2008)

Un alt titlu din secţiunea dedicată hiturilor filmului de animaţie contemporan – Mozaic, Bărbatul în Gordini albastru / L’homme à la Gordini (Jean-Christophe Lie, Franţa, 2009), are în palmares selecţii în prestigioasele Competiţii Oficiale ale festivalurilor de la Cannes şi Annecy, precum şi Premiul Publicului la Animadrid – unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie de pe continent.

Cu ajutorul unui rebel mascat la volanul unui Renault 8 „Gordini” albastru, domnul R şi soţia pun la cale o revoluţie vestimentară împotriva totalitarianismului portocaliu – iar rezultatul acesteia depăşeşte cu mult atât aşteptările lor, cât şi pe cele ale spectatorilor. Un alt element de atracţie pentru publicul B’estfest va fi, cu siguranţă, automobilul propriu-zis: Renault 8 „Gordini”, care a servit ca model pentru primul autoturism românesc din istorie, Dacia 1100.

Voltaj / Voltage (r. Filippe Lyra, William Paiva, Brazilia, 2008), un scurtmetraj care a făcut furori în festivalurile dedicate filmului fantastic din întreaga lume, este un alt film extrem de apreciat de publicul Anim’est 2010. O distopie pe ritmuri electro, filmul brazilian aduce pe marele ecran o lume alcătuită din roboţi jumătate oameni – jumătate sintetizatoare, animaţi de cantităţi uriaşe de energie şi conectaţi într-o transă electrică.

Un film fantastic de epocă selecţionat în Competiţia de Scurtmetraj la Anim’est 2010, Teclopolis (r. Javier Mrad, Argentina, 2009), oferă o experienţă senzorială a vetustului, din care nu lipsesc revistele vechi, îngălbenite, răsfoite de adierile vântului, o cameră super-8 mm, o masă de lemn scorojită sau un covor ros – toate însufleţite într-o elegie surprinzătoare.

Chainsaw Maid (r. Takena Nagao, Japonia, 2008)

Chainsaw Maid (r. Takena Nagao, Japonia, 2008)

Din selecţia programului prezentat de Anim’est la B’estfest 2011 nu putea lipsi unul dintre titlurile-şoc din cadrul Creepy Animation Night 2: Chainsaw Maid (r. Takena Nagao, Japonia, 2008), un coşmar  construit din plastilină interzis cardiacilor,  cu o protagonistă cu totul specială: o menajeră care surprinde prin tăria de caracter şi puterea de a lua decizii radicale în situaţii-limită, cum ar fi o invazie zombie spontană, ajutată fiind de o mătură şi de un fierăstrău electric.

La festivalul B’estfest 2011, care va avea loc în perioada 1-3 iulie, la Tunari, în apropiere de Bucureşti, vor concerta, printre numele cele mai importante, Mika, Skunk Anansie, Lamb, Roger Sanchez, Omul cu Şobolani, Şuie Paparude, Sarmalele Reci.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011, la Cinema Patria, Sala ArCuB şi Cinema Union din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *