Asia este la putere la această ediție a Les Films de Cannes à Bucarest

Patru filme aduse în premieră în România la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest au legătură cu Asia. Cel mai cunoscut dintre acestea este Only God Forgives, noul film regizat de Nicolas Winding Refn, care îl are în rolul principal pe Ryan Gosling.

Distribuit de Independeța Film, filmul își desfășoară acțiunea în Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui bărbat enigmatic și tăcut implicat în mafia drogurilor, având ca paravan un club de box thailandez. Când fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste rețele mafiote,  îl constrânge să-i răzbune moartea. I se pune în cale un polițist (Vithaya Pansringarm) care nu pare să acționeze după legile obișnuite, ci după propriile judecăți.

Only God Forgives Trailer:

http://youtu.be/Tcl2hnhze3E

Tot în premieră în România, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce și filmul japonez recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes. Like Father, Like Son, în regia lui Kore-Eda Hirokazu, este o dramă subtilă, atașantă și cu destul umor, despre două familii care află, după 6 ani în care și-au crescut cu dragoste copiii, că aceștia au fost schimbați între ei la naștere, dintr-o regretabilă eroare. Pus în fața unei dileme aproape imposibile, unul dintre tați se confruntă pentru prima dată cu el însuși și cu ideea de tată.

Acesta a fost cel de-al patrulea film regizat de Kore-Eda Hirokazu selecționat la Cannes, după Distance (2001), Nobody Knows (2004) și Air Doll  (2009).

Like Father, Like Son Trailer:

http://youtu.be/6UHWBCMfgN0

De asemenea, la această ediție a Les Films de Cannes à Bucarest va mai fi proiectat în premieră în România și filmul care a câștigat premiul pentru scenariu la Cannes – A Touch of Sin. Scris și regizat de chinezul Jia Zhangke, care a câștigat în 2006 Leul de Aur cu Still Life, A Touch of Sin reprezintă o dramă în patru părţi despre violenţa în China contemporană, fiind inspirat de tragedii reale întâmplate în ultimii ani.

Un miner se revoltă împotriva corupției liderilor satului. Un muncitor întors acasă de Anul Nou descoperă ce poate face o armă de foc. O recepționistă frumoasă a unui salon de spa e ia o decizie dramatică atunci când un client bogat încearcă să abuzeze de ea. Un tânăr muncitor în fabrică schimbă locurile de muncă încercând în zadar să-și facă viața suportabilă.

„China se schimbă rapid, într-o direcție care o face să pară mai prosperă. Însă foarte mulți oameni se confruntă cu crize individuale din cauza prăpastiei din ce în ce mai mari dintre bogați și săraci. E clar că violența e cel mai la îndemână mod prin care cei slabi își pot recâștiga demnitatea”, a explicat Jia Zhangke la Cannes.

A Touch of Sin Trailer:

Și câștigătorul trofeului Grand Rail d’Or din cadrul secțiunii Semaine de la Critique va fi prezentat în premieră în România la evenimentul care va avea loc la București. The Lunchbox este un film indian, în regia lui Ritesh Batra, care are în distribuție vedete de la Bollywood, printre care Irrfan Khan și Nimrat Kaur.

Filmul este o comedie dulce-amăruie, care are în centru eficientul serviciu de livrare din Mumbai, practicat de circa 5000 de dabba, din tată în fiu. De 120 de ani, acești dabbawallah duc mâncarea gătită acasă de neveste bărbaților lor, la serviciu. Pentru că nu știu să citească, se orientează  folosind un cod complex de culori și simboluri. Universitatea Harvard a studiat sistemul lor și a conchis că se produce o eroare o dată la 4 milioane de livrări.

Iar filmul exact pe o asemenea eroare se bazează, care pune în legătură o femeie ce încearcă să reaprindă scânteia dintre ea și soțul ei, gătindu-i bunătățuri, și un bărbat mai în vârstă, solitar. Între cei doi începe un flirt epistolar și, încet-încet, acest vis frumos amenință să-i ia pe sus.

The Lunchbox Trailer:

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc în perioada 25 – 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu. Programul proiecțiilor poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro.

Această ediție este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *