Azi începe One World Romania 2016

Azi, 21 martie, debutează cea de-a noua ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Iar organizatorii promit ca ediția de anul acesta să fie o experiență multimedia neconvențională.

Pentru prima dată la un festival de film din România vor putea fi urmărite filme documentare 360°. Va mai exista și un performance cu proiecții de film pe corpuri umane realizat de Vava Ștefănescu și echipa CNDB. Va exista și patru zone cu jocuri video documentare – un nou gen care câștigă din ce în ce mai mulți fani peste tot în lume.

Dar înainte de alte amănunte, haideți să urmărim spotul video al ediției de anul acesta.

Spotul video One World Romania 2016

One World Romania 2016 cuprinde nouă secțiuni.

Cabinetul de criză al Europei

Ideea unei Europe unite e rar adusă la lumină fără eternul refren că Europa însăși s-ar afla în criză – fie ea o criză financiară, politică, socială, de mediu, sau chiar una digitală. Se poate spune că acum, mai mult ca oricând în istoria Uniunii Europene, însăși ideea unei unități europene este pusă la îndoială. Mai mult chiar, unele state membre și-au intensificat amenințările de părăsire a Uniunii, în timp ce în statele candidate opinia generală tinde să se întoarcă împotriva aderării.
Titlurile din secțiune reînnoiesc încrederea în idealurile europene, necesare în lumea de azi mai mult decât oricând, ca radar al solidarității, libertății și al drepturilor omului.

Valiza cu refugiați

Filmele incluse în această secțiune explorează problemele din spatele migrării și granițelor închise, punând soarta refugiaților, din Europa sau din altă parte, în perspectivă istorică. Ajutorul oferit refugiaților (celor care sunt siliți să fugă din țara lor de teama persecuției sau chiar a morții), nu este un fenomen exclusiv contemporan. De milenii, civilizații întregi s-au format și definit în urma unui exod, fugind din fața conflictului spre un refugiu într-un spațiu mai sigur.

Focus: Orientul Apropiat

Distrugere, violență, sânge, moarte: acestea sunt imaginile care par să definească Orientul Apropiat de astăzi. Însă filmele pregătite de organizatorii One World Romania aduc o altă imagine Orientului Apropiat și prezintă povești despre dragoste, frumusețe și speranță.

Drepturi și strâmbe

Nu există sisteme de justiție perfecte – nicăieri în lume. Unele sunt defectuoase dar par că pot fi îndreptate, altele sunt chiar injuste și fără putință de reformare. Ce e cert însă e că ele diferă foarte mult de la o țară la alta. Selecția de față transportă spectatorul într-o călătorie în jurul lumii, din Canada în Brazilia până în India și Afganistan, dezvăluind limitări sau nedreptăți ale brațului lung al legii.

Ochiul vânăt al dragostei noastre

Violența domestică și abuzul sexual, în România și în aproape orice alt loc din lume, rămân două dintre cele mai puțin raportate crime. Să vorbim despre asta este urgent, să recunoaștem că acest soi de violență este pretutindeni în jurul nostru este o îndatorire. Aceasta este motivația care a stat la baza alegerii unei astfel de secțiuni de către organizatori.

Trăim ca să muncim?

Filme din diverse țări europene, din nord și până-n sud, explorează un subiect complex, al dreptului la muncă și al drepturilor angajaților. Ar trebui oare să ne supunem obedienți regulilor pieței muncii și să ne lăsăm puși în cutii pentru tot restul vieții?

Dincolo de cămașa de forță

Realitatea tristă este că tocmai stigmatizarea și discriminarea endemică a pacienților cu probleme de sănătate mintală duc, până astăzi, la un tratament inuman, și la o lipsă șocantă a unor reforme, altminteri necesare, în mai multe țări europene.
În spatele gardurilor terifiante care ne despart de pacienții acestor instituții se ascund oameni care au mult de oferit, care tânjesc după libertate.
Selecția din această secțiune este o fereastră prin care să privim în spatele gardurilor unor astfel de instituții din Germania, Austria, Italia și Croația, ca să ne apropiem de un răspuns la întrebarea: ce fel de reforme instituționale și legislative mai sunt oare necesare?

Delicatessen

În această secțiune organizatorii ne-au pregătit câteva dintre cele mai interesante și provocatoare filme documentare din ultimul an, printre care și nominalizatul la Oscar Cartel Land.

KineDok

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar. Acesta a fost lansat pe 1 iulie 2015 și a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). Iar anul acesta s-au alăturat programului Polonia și Norvegia.
În cadrul KineDok va fi prezentat filmul românesc Roboțelul de aur.

One World Romania 2016 are loc în perioada 21-27 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex și Centrul Ceh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *