Bill Plympton revine la Anim’est

În această seară are loc deschiderea ediţiei a IX-a a festivalului de film de animaţie Anim’est, de la ora 18.00, la Cinema Studio, în Bucureşti, festivitatea de deschidere fiind urmată de proiectarea filmului Boxtroll.

În primul weekend al festivalului, organizatorii au pregătit şi evenimente speciale, precum revenirea lui Bill Plympton în România. Unul dintre cei mai celebri animatori americani, supranumit regele animaţiei independente, acesta a mai fost prezent la Anim’est şi la ediţia din 2008.

Sâmbătă, pe 4 octombrie, la Cinema Studio, de la ora 14.00, va fi proiectată o retrospectivă specială a primelor filme de scurtmetraj din cariera sa, o mostră de absurd şi grotesc marca Plympton.

Programul Plymptoons: The Complete Early Works Of Bill Plympton va cuprinde începând cu experimente din studenţie, fragmente scurte animate, spoturi şi reclame, până la hituri de scurtmetraj care i-au adus faima internaţională, ca Boomtown, în colaborare cu Jules Feiffer, sau Your Face, şi gagurile de colecţie Plymptoons.

Your Face

Your Face

Proiecţia va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, la Cinema Studio, de la ora 14.00, şi va fi reluată duminică, 5 octombrie, la Re:Animation Hub, de la ora 19.30.

De asemenea şi şase lungmetraje semnate de Plympton vor fi proiectate la această ediţie a festivalului.

În plus, duminică, 5 octombrie, publicul e invitat să completeze experienţa Bill Plympton cu un masterclass de animaţie pe care acesta îl va susţine, timp de două ore, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre Bill Plympton

Bill Plympton este primul autor care a realizat un lungmetraj făcut în exclusivitate din desene de mână. Născut în Portland, Oregon, Bill a absolvit secţia de Grafică din cadrul Portland State University, iar înainte de a-şi începe cariera de animator a lucrat, ca ilustrator, pentru numeroase reviste: The New York Times, National Lampoon, Rolling Stone, Playboy, Screw.

A devenit unul dintre cele mai celebre nume din istoria animaţiei odată cu prima nominalizare la Oscar, în 1987, pentru scurtmetrajul de animaţie Your Face. În 2005, a fost nominalizat din nou la Oscar, de data aceasta pentru scurtmetrajul Guard Dog. Un alt scurtmetraj, Push Comes to Shove, a primit în 1991 prestigiosul Palme d’Or la Cannes. În 2001, Eat a fost răsplătit cu Marele Premiu pentru Scurtmetraj de către Semaine de la Critique.

După o carieră apreciată în scurtmetraj, cu filme care au apărut pe MTV şi în colecţia Spike and Mike’s care face turul festivalurilor, cinematografelor şi universităţilor, Bill s-a îndreptat spre lungmetraj. Din 1991 până azi, a realizat nu mai puţin de zece lungmetraje. Şapte dintre ele, The Tune, Mondo Plympton, I Married A Strange Person, Mutant Aliens, Hair High, Idiots and Angels şi Cheatin’ sunt filme de animaţie.

Bill Plympton a colaborat, de asemenea, cu Kanye West, Madonna şi Weird Al Yankovic la realizarea unor videoclipuri muzicale şi proiecte publicistice. În 2006, a primit Premiul Winsor McCay pentru întreaga carieră la Annie Awards, premiile americane ale filmului de animaţie.

 

Programul complet al ediţiei Anim’est de anul acesta este disponibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *