Review > saramon vs Black Panther

black-panther-pantera-neagra-review

După ce, anul trecut, a bifat un film cu o super-eroină, iată că Hollywood-ul aduce, anul acesta, un film cu un super-erou de culoare.

Black Panther trece, cuminte, prin toate fazele unui film de gen, începând cu expozițiunea, continuând cu intriga, desfășurarea acțiunii și, în mod normal, cu deznodământul. Și nu se oprește decât de vreo două ori în cele 135 de minute pentru a-și umaniza personajele.

Se simte chiar și un mesaj politic în toată nebunia de pe ecran, însă acesta este mai degrabă un simplu accesoriu care nu-și găsește locul, dar obligatoriu.

The Weeknd, Kendrick Lamar – Pray For Me

Wakanda este o națiune din Africa. Întreaga lume o știe ca una dintre cele mai sărace țări. Numai că aparențele înșeală. Wakanda a avut norocul să fie lovită de un meteorit, în urmă cu mulți ani. Iar acest lucru a adus wakandienilor un mineral foarte șmecher, numit vibraniu, și niște flori mov, în formă de inimă, care oferă puteri speciale.

Cu aceste două resurse, Wakanda a devenit cea mai avansată țară din punct de vedere tehnologic din lume. Dar wakandienii vor să păstreze totul doar pentru ei.

Și în ciuda acestor aspecte, wakandienii încă mai păstrează tradițiile unor oameni sălbatici, care abia au descoperit focul.

Când regele T’Chaka (John Kani) este ucis, vine rândul fiului acestuia – T’Challa (Chadwick Boseman) – să-i succeadă la tron. Însă, până a deveni rege, trebuie să treacă peste provocările pretendenților din celelalte triburi. Are noroc și doar unul singur îl provoacă: M’Baku (Winston Duke). După o luptă previzibilă, T’Challa devine rege.

Acesta le are aproape pe mama sa, Ramonda (Angela Bassett), și pe sora sa, Shuri (Letitia Wright). Shuri – în vârstă, probabil, de vreo 20 de ani – este geniul din spatele tuturor gadgeturilor de care beneficiază T’Challa.

W’Kabi (Daniel Kaluuya) este consilierul regelui, iar Zuri (Forest Whitaker) – liderul său spiritual. Okoye (Danai Gurira) conduce forțele militare, în vreme ce Nakia (Lupita Nyong’o) e fosta iubită a lui T’Challa.

Așadar, multe personaje. Și nu ne oprim aici.

Cel mai amuzant personaj și care dă o dinamică aparte filmului este Klaue (Andy Serkis), care-l ajută pe Erik Killmonger (Michael B. Jordan) să fure vibraniu din Wakanda și să-l vândă pe piața neagră din China.
Iar singurul alb în tot filmul este agentul CIA Ross (Martin Freeman).

Trailer Black Panther

Acum, cu atâtea personaje, e normal să nu se acorde suficientă atenție tuturor, dar atunci când personajele negative (și ele, destul de slab dezvoltate) – Klaue și Killmonger – au mai multă personalitate decât oricare dintre cele pozitive, îți dai seama că ceva este în neregulă.

Scenariul are și scăpări de logică. La începutul filmului, Shuri îi prezintă fratelui, recent devenit rege, costumul special pe care l-a creat pentru el, ca să-l folosească atunci când se transformă în Black Panther. Spre sfârșit, în timpul confruntării finale, Killmonger are unul identic, doar culoarea fiind alta.

Black Panther este dovada cea mai clară despre cum se realizează un film după un șablon. Dar un film trebuie să fie mai mult decât o succesiune de explicații și momente de luptă. Și aici intervine inspirația regizorului și scenaristului. Iar Ryan Coogler (regizor și co-scenarist) și Joe Robert Cole (co-scenarist) par să nu fi fost prea inspirați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *