Câștigătorii Cinepolitica 2013

Ieri seară, 7 aprilie, s-a încheiat cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Iar la Cinema Studio din București, înainte de a rula The Company You Keep, cel mai nou film în regia lui Robert Redford, au fost anunțați câștigătorii.

Trofeul Cinepolitica

Astfel, Trofeul Cinepolitica a fost acordat filmului Rock the Casbah, o co-producție Israel-Franța regizată de Yariv Horowitz.

Despre film:
Suntem în 1989, când niște tineri soldați încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară. Când unul dintre soldați este ucis, soarta a patru camarazi israelieni și a unei familii palestiniene este pecetluită.

Motivația juriului:
pentru realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu.

Trailer Rock the Casbah

Premiul pentru cel mai bun film politic

Lagărul 14: Zonă de control total / Camp 14: Total Control Zone, o co-producție Germania – Coreea de Sud, în regia lui Marc Wiese, a fost ales Cel mai bun film politic.

Despre film:
Un fascinant portret al lui Shin Dong-huyk, un tânăr născut și crescut într-un lagăr din Coreea de Nord, care a reușit să fugă din țară la 23 de ani, dar care nu își găsește întru totul locul „afară”. Execuții publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare și complicitate și prima clipă de afecțiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani.

Motivația juriului:
pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean.

Trailer Camp 14: Total Control Zone

Mențiune specială

Cerberii / The Gatekeepers, film regizat de Dror Moreh (Israel-Franța-Germania-Belgia), a fost recompensat cu o Menţiune specială.

Despre film:
Pentru prima dată, printr-o serie de mărturisiri fără precedent și imagini de arhivă inedite, sunt dezvăluite secretele ascunse ale Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului.

Motivația juriului:
pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului.

Trailer The Gatekeepers

Foto: Ionuț Dobre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *