Ce filme vedem în competiția festivalului Cinepolitica

Săptămâna viitoare, începând de marți, 2 aprilie, la București, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, un festival dedicat filmelor cu tematică politică.

În afară de filmele care vor rula în cele patru secțiuni speciale: Drumul libertății, Papalitatea azi, Propagandă și Manipulare și, cea de-a patra, Insuportabila memorie, organizatorii au inclus în competiția oficială opt filme, printre care se află chiar și unul nominalizat la Oscar.

Dar să le luăm pe rând.

Poți câștiga un abonament la festivalul Cinepolitica, intrând în concursul nostru și răspunzând la o întrebare.
The Gatekeepers / Cerberii

Este regizat de Dror Moreh și a fost unul dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscar, la categoria Cel mai bun documentar.

Despre ce este vorba?
Pentru prima dată, printr-o serie de mărturisiri fără precedent și imagini de arhivă inedite, sunt dezvăluite secretele ascunse ale Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului.

The Gatekeepers pe Facebook

Trailer The Gatekeepers

Lore

Regizat de Cate Shortland, a fost propunerea Australiei la Oscar și câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Locarno.

Despre ce este vorba?
Conduși de Lore (Saskia Rosendahl), o adolescentă de 14 ani, cinci copii călătoresc printr-o țară devastată, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Sunt fiii și fiicele unor ofițeri naziști, rămași fără sprijin după moartea lor și nevoiți să-și pună încrederea tocmai în cei pe care știau că ar trebui să-i urască. Încet-încet, ei încep să pună sub semnul întrebării tot ceea ce îi învățaseră părinții.

Lore pe Facebook

Trailer Lore

Redemption Street / Ustanička ulica / Calea izbăvirii

Regizat de Miroslav Terzić, cu Rade Serbedzij și Uliks Fehmiu în rolurile principale.

Despre ce este vorba?
Un procuror sârb pornește o investigație despre o formațiune paramilitară care acționa în Croația, Bosnia și Kosovo și care a dispărut fără urmă. Demersul lui se transformă pe parcurs într-o confruntare personală, iar descoperirea pe care o face la un moment dat îi va schimba viața.

Redemption Street pe Facebook

Trailer Redemption Street

Rock the Casbah

Regizat de Yariv Horowitz, câștigător al Premiului International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin.

Despre ce este vorba?
Suntem în 1989, când niște tineri soldați încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară. Când unul dintre soldați este ucis, soarta a patru camarazi israelieni și a unei familii palestiniene este pecetluită.

Rock the Casbah pe Facebook

Trailer Rock the Casbah

Infancia Clandestina / Clandestine Childhood

Regizat de Benjamín Ávila, a fost propunerea Argentinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta, și al optulea cel mai vizionat film din istoria cinematografiei argentiniene.

Despre ce este vorba?
În 1979, un cuplu de partizani din organizația Montoneros se întoarce în Argentina după șase ani de exil în Cuba, în timpul dictaturii juntei militare. Cei doi își fabrică identități noi ca să poată lua parte la contraofensivă și, deși viața lor și a copiilor lor e mereu în pericol, zilele în clandestinitate au momentele lor de lumină, relatate din perspectiva unuia dintre copii, Juan. Co-autor al scenariului, regizorul a mărturisit că mama sa a fost partizană și a sfârșit ucisă de armată.

Clandestine Childhood pe Facebook

Trailer Clandestine Childhood

80 de milioane / 80 milionów / 80 milion

Regizat de Waldemar Krzystek. Unul dintre actorii principali, Maciej Makowski, va fi invitatul special al Cinepolitica.

Despre ce este vorba?
Este povestea a trei „muschetari”, opozanți ai comunismului, care reușesc să scoată din conturile organizației Solidaritatea, cu zece zile înainte de instaurarea legii marțiale în Polonia, în 1981, 80 de milioane de zloți. Cu acești bani, salvați ca prin minune înainte de a fi blocați de autorități, mișcarea își va construi opoziția împotriva regimului.

80 milion pe Facebook

Trailer 80 milion

Camp 14: Total Control Zone

Regizat de Marc Wiese, acest documentar a intrat în selecția Festivalului Internațional de Film de la Toronto.

Despre ce este vorba?
Un fascinant portret al lui Shin Dong-huyk, un tânăr născut și crescut într-un lagăr din Coreea de Nord, care a reușit să fugă din țară la 23 de ani, dar care nu își găsește întru totul locul „afară”. Execuții publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare și complicitate și prima clipă de afecțiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani.

Camp 14: Total Control Zone pe Facebook

Trailer Camp 14: Total Control Zone

S.B.: Io lo conoscevo bene / S.B. I Know Him Well

Regizat de Giacomo Durzi și Giovanni Fasanella.

Despre ce este vorba?
Reface portretul și traseul unuia dintre cei mai controversați politicieni ai ultimelor decenii, Silvio Berlusconi. Adună mărturii și povești ale unor foști și actuali prieteni, cei care i-au fost în preajmă ani buni, de la avocatul personal Vittorio Dotti, la șeful structurii secrete „Gladio”, Francesco Gironda, reporterii Giuliano Ferrara și Paolo Guzzanti, fostul ministru Paolo Cirino Pomicino sau psihiatrul Alessandro Meluzzi.

S.B. I Know Him Well pe Facebook

Trailer S.B.: Io lo conoscevo bene

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *