Ce ne-a pregătit TIFF 2013

Pe 31 mai, începe la Cluj-Napoca cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2013). Cu această ocazie, organizatorii ne-au pregătit 190 de filme din 53 de țări și peste 700 de invitați.

Așadar, între 31 mai și 9 iunie, la TIFF vor rula filme în mai multe secțiuni. Să le luăm pe rând:

 • Competiție – dedicată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea lungmetraj.
 • Supernova – reunește, în mod tradițional, filmele care au impresionat juriile, critica și publicul în marile festivaluri ale lumii, de la Cannes, Berlin și Veneția la Pusan, Toronto și Sundance.
 • Umbre – înaintea fiecărui lungmetraj din competiție va fi proiectat, ca în fiecare an, un scurtmetraj din această secțiune.
 • Fără limită – senzații tari, întâlniri bizare și imagini greu de uitat.
 • Ce se întâmplă, documentarule?, prezentată de HBO, cuprinde 15 titluri, unele remarcate deja în marile festivaluri, altele alese de selecționerul Ana-Maria Sandu din cele peste o sută înscrise.
 • Zilele Filmului Românesc – 11 lungmetraje și 20 de scurtmetraje, unele proiectate în premieră absolută la TIFF.
 • Ziua HBO – două producții originale: The Girl (r. Julian Jarrold) și, în premieră absolută, Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu).
 • Ziua Maghiară.
 • EcoTIFF – aduce, pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului, filme care vorbesc despre problemele mediului înconjurător.
 • Secțiunea tematică This is the End/ Acesta e sfârșitul – explorează apocalipsele globale sau personale, printr-o selecție de filme recente.
 • Focus – cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile Greciei și Slovaciei.
 • 3X3 – aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan și Stephen Frears.

Primul spot TIFF 2013 (dintr-o serie de 10), regizat de Cristi Puiu

TIFF 2013 va debuta cu Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri, noul film regizat de Pedro Almodovar, și se va încheia cu Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg), una dintre producțiile nominalizate anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Nu va lipsi din program nici TIFFArt – o selecție de evenimente, proiecții și concerte dedicate în principal artiștilor din regiune – care se va desfășura la Muzeul de Artă. În timp ce Castelul Banffy de la Bonțida va găzdui, pe 1 și 2 iunie, un program cu totul special, Weekend la Castel.

Dar la TIFF vor fi nu numai filme, ci publicul se va putea bucura și de o serie de concerte. Printre cei care vor cânta în serile festivalului, vor fi The Tiger Lillies, DakhaBrakha (Ucraina), Sofa Surfers, Ioan Pop și Grupul Iza.

Programul de educaţie media şi cinematografică – EducaTIFF – va avea loc pentru al 5-lea an și va pune accent pe proiecţii speciale de film pentru elevi, urmate de dezbateri şi ateliere de film. Iar Let’s Go Digital, un proiect aflat la a 11-a ediție, se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toată ţara, pasionaţi de film, fotografie, editare video. Timp de 10 zile, tinerii vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film.

Filmele de la TIFF vor rula la Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenților, Institutul Francez, Casa TIFF și Ursus Open Air (Piața Unirii).

Între 19 și 23 iunie, TIFF-ul se va muta la Sibiu, iar la București va veni în perioada 11 – 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

2 comentarii la „Ce ne-a pregătit TIFF 2013”

 1. Pingback: Cinema Florin Piersic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *