Ce vom vedea anul acesta la Les Films de Cannes à Bucarest

les-films-de-cannes-a-bucarest-2014

Ajuns la cea de-a cincea ediție, evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest ne-a pregătit și pentru anul acesta o serie de filme de neratat. Cele mai recente creații semnate David Cronenberg, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Ken Loach, Bruno Dumont, Sergei Loznitsa, Michel Hazanavicius, Mike Leigh sau Naomi Kawase, vor putea fi văzute la București, în perioada 24-30 octombrie.

Leviathan

regia: Andrei Zviaghințev
scenariu: Oleg Neghin, Andrei Zviaghințev

Les Films de Cannes à Bucarest 2014 se va deschide cu Leviathan, filmul câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu de la Cannes, o incursiune în Rusia contemporană, o țară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferența, corupția și politica de intimidare a statului.

Bridges of Sarajevo

regia: Cristi Puiu, Jean-Luc Godard, Sergei Loznitsa, Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec

Omnibusul Bridges of Sarajevo va fi și el prezent la București. Filmul colectiv semnat de 13 regizori încearcă să reconstruiască imaginea unui oraș și a unei părți a Europei care încă se vindecă după război. Scurtmetrajul lui Cristi Puiu se numește Das Spektrum Europas și îi are în distribuție pe Marian Râlea și Valeria Seciu.

Maps to the Stars

regia: David Cronenberg
scenariu: Bruce Wagner

David Cronenberg a revenit pentru a cincea oară în competiția de la Cannes, iar noul său film, Maps to the Stars, nu a lipsit de pe lista câștigătorilor. Julianne Moore a luat premiul pentru cea mai bună actriță, aceasta jucând alături de Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson sau Olivia Williams.

Deux jours, une nuit

regia și scenariul: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Regizorii belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne nu au lipsit nici ei anul acesta de la Cannes, unde au prezentat cea mai recentă producție a lor: Deux jours, une nuit, care o are în prim-plan pe actrița Marion Cotillard.

Jimmy’s Hall

regia: Ken Loach
scenariu: Paul Laverty

Regizorul britanic Ken Loach deține recordul de prezențe la festivalul de la Cannes, iar conform declarațiilor sale, Jimmy’s Hall este ultimul său film. Cea de-a 12-a participare la festivalul francez nu i-a adus, însă, niciun premiu.

Still the Water

regia și scenariul: Naomi Kawase

Tocmai din Japonia vine Naomi Kawase, care a câștigat secțiunea Camera d’Or, în 1997, și Marele Premiu, în 2007. Anul acesta a fost prezentă cu drama Still the Water.

P’tit Quinquin

regia: Bruno Dumont

Les Films de Cannes à Bucarest aduce și o mini-serie polițistă, realizată de Bruno Dumont și compusă din patru episoade a câte 50 de minute. P’tit Quinquin a fost selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Adieu au langage

regia și scenariul: Jean-Luc Godard

Regizorul francez Jean-Luc Godard a prezentat la Cannes primul său film 3D. Adieu au langage, cel de-al șaptelea film al lui Godard selectat în competiția de la Cannes, a câștigat Premiul Juriului.

Les Combattants

regia: Thomas Cailley
scenariu: Thomas Cailley, Claude Le Pape

Filmul lui Thomas Cailley, Les Combattants, a câștigat cele mai multe premii (4) anul acesta la Cannes, inclusiv trofeul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs și Premiul FIPRESCI.

Force Majeure

regia și scenariul: Ruben Östlund

Force Majeure, al suedezului Ruben Östlund, a primit Premiul Juriului în secțiunea Un Certain Regard și reprezintă propunerea Suediei pentru Oscar.

La Chambre bleue

regia: Mathieu Amalric
scenariu: Mathieu Amalric, Stéphanie Cléau

La Chambre bleue, o ecranizare a romanului lui Georges Simenon, reprezintă revenirea la Cannes a lui Mathieu Amalric, după ce în urmă cu patru ani câștiga Premiul pentru regie în competiție cu Tournée.

Jauja

regia: Lisandro Alonso
scenariu: Lisandro Alonso, Fabian Casas

Jauja, filmul argentinianului Lisandro Alonso, a fost preferatul criticilor, câștigând Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard.

Hermosa Juventud

regia: Jaime Rosales
scenariu: Jaime Rosales, Enric Rufas

Inteligentă, subtilă și plină de tensiune, după cum au catalogat-o criticii prezenți la Cannes, drama spaniolă Hermosa Juventud a câștigat Premiul Juriului Ecumenic în Un Certain Regard.

La Jaula de Oro

regia: Diego Quemada-Díez
scenariu: Diego Quemada-Díez, Gibrán Portela, Lucia Carreras

Filmul mexican La Jaula de Oro a început cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013 și a continuat să câștige pe la diverse festivaluri, ajungând astfel la un total de 29 de premii.

Maidan

regia: Sergei Loznitsa

Recent premiat la Astra Film Festival, documentarul lui Loznitsa, Maidan, va fi prezent și la București, unde va rula în prezența regizorului.

Caricaturistes – Fantassins de la démocratie

regia: Stéphanie Valloatto

Lansat într-o proiecție specială la Cannes, documentarul Caricaturistes – Fantassins de la démocratie va sosi la Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent și producătorul Radu Mihăileanu.

The Tribe

regia și scenariul: Miroslav Slaboshpitsky

Aflat la primul său lungmetraj, Miroslav Slaboșpițki a câștigat cu The Tribe Marele Premiu al secțiunii Semaine de la Critique.

Timbuktu

regia: Abderrahmane Sissako
scenariu: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall

Timbuktu, regizat de Abderrahmane Sissako, a câștigat Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, iar acum este propunerea la Oscar a Mauritaniei.

The Search

regia și scenariul: Michel Hazanavicius

Regizorul lui The Artist, câștigător la Oscar, va sosi la București pentru a prezenta cel mai recent film al său: The Search, cu Bérénice Bejo și Annette Bening în rolurile principale. Hazanavicius va fi însoțit și de către actrița Bérénice Bejo.

Winter Sleep

regia: Nuri Bilge Ceylan
scenariu: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan

Bineînțeles că din lista filmelor prezente la Les Films de Cannes à Bucarest nu putea lipsi tocmai câștigătorul Palm d’Or-ului din acest an: Winter Sleep.

Mr. Turner

regia și scenariul: Mike Leigh

Pentru rolul din Mr. Turner, actorul britanic Timothy Spall a fost premiat pentru cea mai bună interpretare masculină la Cannes. În plus, Mr. Turner a obținut și un premiu special pentru imagine.

Saint Laurent

regia: Bertrand Bonello
scenariu: Bertrand Bonello, Thomas Bidegain

Saint Laurent este propunerea Franței la Oscar, iar din distribuție fac parte: Léa Seydoux, Jérémie Renier și Louis Garrel.

Cea de-a cincea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *