Cinci proiecții faine la Anim’est 2013

Azi începe Anim’est și am selectat din programul tare ofertant cinci proiecții care o să vă placă și vă zic de ce. Nu am luat în considerare filmele din deschidere și încheiere sau de la Creepy Animation Night 5 și Oscars 2013, pentru că acelea oricum nu trebuie ratate.  Să începem.

1. Chicken Run

Să zicem că ești o găină fericită la fermă și afli că stăpânii vor să te transforme în plăcintă cu carne. Pentru a scăpa din această situație destul de neplăcută pentru tine și colegele din coteț, te aliezi cu un cocoș plăcut la vedere care a fugit de la circ. Cam asta-i premiza din Chicken Run, primul lungmetrajul produs de studioul Aardman, invitat la această ediție a festivalului. Deși e din anul 2000, comedia britanică realizată prin tehnica stop motion animation își păstrează farmecul datorită umorului specific și a personajelor ușor de îndrăgit, ce au primit vocile unor actori importanți ca Mel Gibson (pe vremea când era idolul femeilor), Imelda Staunton și Miranda Richardson.

2. Rio 2096: A Story of Love and Fury

Rio 2096 îl urmărește pe eroul nemuritor Abeguar în lupta sa pentru dreptate și dragoste prin 600 de ani de istorie braziliană. Abeguar și mare lui iubire, Juanina, trec printr-o serie de reîncarnări din perioada colonizării de către europeni până în 2096, când Rio se transformă într-o distopie în care cea mai importantă resursă este apa. Lungmetrajul de debut al regizorului Luiz Bolognesi a câștigat în luna iunie marele premiu la prestigiosul Festival de la Annecy din Franța, atrăgând astfel atenția întregii lumi asupra animațiilor braziliene. Categoric de văzut.

Rio 2096

3. Balkanimation

În competiție la secțiunea Balkanimation, avem zece scurtmetraje din România, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Turcia, Croația, Serbia și Bulgaria, care au făcut deja turul festivalurilor internaționale. Unele au fost și premiate, de exemplu Rabbitland, câștigător al Ursulului de Argint la Festivalul de la Berlin din 2013. Atât vă zic: iepuri roz, fără creier, umblă ca niște zombi într-o lume dominată de fetițe cu râs grotesc. Din competiție mai fac parte Clockwork Heart , o adevărate bijuterie vizuală despre un ucenic de ceasornicar care vrea să facă ceasul perfect și The Rise and Fall of Art, povestea unui om preistoric care descoperă din greșeală bucuriile artei. Singura animație românească din calup este Becoming, realizată de Andrei Sopon, student la London Metropolitan University, ce concurează și în competiția națională.

4. Azur et Asmar

Unul dintre invitații speciali ai acestei ediții este Michel Ocelot, animator francez cunoscut pentru poveștile sale cu prințese medievale, zâne, vrăjitoare, ce trimit spectatorii în călătorii pe tărâmuri magice. Printre ele se află Azur et Asmar, animație ce a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2006. Aduși parcă din O mie și una de nopți, Azur și Asmar sunt doi buni prieteni în copilărie, ce peste ani devin rivali în încercarea de a o salva pe Zâna Djinnilor. Într-un interviu acordat unui post francez de televiziune, regizorul a declarant că s-a inspirat din picturile franțuzești și olandeze din secolul al XV-lea, precum și din miniaturi persane și arta islamică medievală pentru a crea atmosfera de basm. Interesant, nu?!

5. Wolf Children

Wolf-ChildrenWolf Children este o animație japoneză despre Hana, o studentă care se îndrăgostește de Wolfman, ultimul descendent al unei specii hibride între om și lup. Hana nu se sperie de dubla identitate a iubitului, așa că cei doi încep o famile. Cu timpul apar și copiii, care moștenesc capacitatea de a se tranforma în lupi. După tragica dispariție a tatălui, Hana decide să se mute într-un orășel de provincie pentru a-I proteja pe cei mici. Filmul a avut încasări record în Japonia în 2012 și a fost premiat la festivaluri atât în țara de origine, cât și în străinătate. Sincer, când am citit synopsisul, m-am gândit la Twilight în varianta anime dacă Bella l-ar fi ales pe Jacob și ar fi avut copii. ^-^

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *