Cinema ARTA lansează Green Film Days

green-film-days-2023

Aflat la prima ediție, Green Film Days – filme și conversații despre mediu se desfășoară în perioada 16 – 22 octombrie, la Cinema ARTA, din Cluj-Napoca.

Publicul are șansa să descopere o selecție de filme (scurtmetraje și lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre relația om-natură și a conecta comunități. Mai mult decât atât, Green Film Days trece dincolo de experiența clasică a sălii de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri între public și diverși invitați locali și naționali, un pop-up Humanitas cu cărți pe teme ecologice, precum și evenimente Craft Food care promovează o bună etică a produsului și descurajează risipa alimentară.

Pe 16 octombrie, de la ora 19:00, în deschiderea Green Film Days și cu ocazia World Food Day, publicul este invitat la evenimentul special JUST EAT IT – film, discuții și mâncare delicioasă, la sediul cinematografului, pe strada Universității nr. 3. Documentarul JUST EAT IT prezintă problema risipei alimentare, de la producător la intermediar şi până la consum. Pornind de la ideea documentarului, este organizat și primul eveniment Craft Food. Meniul anti-risipă este propus de CHEF Ionuț Crișan, membru al comunității Slow FOOD, o comunitate care promovează mâncarea bună, curată și corectă. Proiecția este însoțită de o discuție pe tema risipei alimentare, ghidată de Dan Crișan – Director Național Vânzări, PENNY | REWE România și Camelia Gui – inițiatoarea proiectului Clujul Sustenabil, fondator Food Waste Combat și activist de mediu.

Al doilea eveniment special este în 20 octombrie, de la ora 19.00, când publicul este așteptat la proiecția scurtmetrajului Despre noi și Pădurea Hoia. Proiecția va fi urmată de o conversație cu biologul Alexandru Stermin despre relația dintre pădurea Hoia și orașul nostru, beneficiile pădurii pentru clujeni, dar și despre importanța comunicării științei către publicul larg.

Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, este dedicată filmelor verzi multipremiate, pentru diferite categorii de public și preferințe: o animație, un documentar și o comedie – încheind astfel într-o notă pozitivă, care inspiră speranță și dorință de implicare. Tot sâmbătă, cadrele didactice, facilitatorii de educație non-formală și operatorii culturali preocupați de educația privind schimbările climatice și mediul sunt invitați la Green Learning, întâlnire care își propune construirea unei comunități ce poate crește impactul programelor educaționale de mediu.

Duminică, 22 octombrie, în cadrul Family Time, copiii vor viziona documentarul Minunata lume a grădinii de legume, proiecție însoțită de povești și jocuri cu biologul Alexandru Stermin, și urmată de o sesiune de autografe în foaierul ARTA, unde se va găsi cartea educativă a invitatului, Cum am devenit vrăjitor.

Prima ediție se va încheia cu al doilea eveniment Craft Food: Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? Film, discuții și delicii vegetariene. Documentarul narat de Kate Winslet include interviuri cu oameni de știință și personalități de renume, care transmit un mesaj simplu, dar de impact, dezvăluind adevăruri dure și abordând cea mai presantă problemă a generației noastre – colapsul ecologic. Proiecția este urmată de o degustare de produse vegetariene și o conversație ghidată de Raluca Bugnar, coordonator programe culturale, alături de Camelia Gui, fondator Food Waste Combat și activist de mediu.

Biletele au fost puse deja în vânzare pe eventbook.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *