Cinepolitica > Costa-Gavras

Avanpremiera la prima ediție a Cinepolitica va debuta pe 11 iunie cu un program dedicat regizorului Costa-Gavras, unul dintre cei mai importanți autori de thrillere politice din perioada 1960-1980.

Astfel, începând cu ora 19.00, la Studioul Horia Bernea, va fi proiectat filmul Z (1969), un film ce a câștigat Premiul Juriului și Premiul pentru cel mai bun actor (Jean-Louis Trintignant) la ediția din 1969 a Festivalului de la Cannes, a câștigat Globul de Aur și Oscarul pentru cel mai bun film străin și un al doilea Oscar pentru cel mai bun montaj.

De la 21.30, Muzeul Țăranului Român va găzdui proiecția filmului État de siège/Stare de asediu (1972), un film ce explorează consecințele, adeseori brutale, ale luptei dintre cei aflați la conducerea Uruguay-ului și gherila de stânga Tupamaro, totul pe fundalul unui interogatoriu la care este supus un reprezentant al Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională (un grup folosit drept paravan pentru antrenamentul forțelor de ordine străine în metode de contrainsurgență) de către membrii gherilei urbane.

État de siège/Stare de asediu a câștigat UN Award la ediția din 1974 a BAFTA și a fost nominalizat la categoria ”Cel mai bun film străin” la Globurile de Aur tot din 1974.

Avanpremiera Cinepolitica va continua în zilele de 12, 13 și 14 cu alte programe dedicate filmului politic: Cinepolitica va avea loc în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio și la Cinema Elvira Popescu din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *