Cinepolitica > Poliţia politică

Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic, care se va desfășura în perioada 15-21 iunie în București, va fi precedat de o serie de programe speciale, menite să familiarizeze publicul cu atmosfera festivalului.

Această avanpremieră va avea loc în perioada 11-14 iunie și pe lângă programul dedicat lui Václav Havel, din 14 iunie, în ziua de 13 iunie Studioul Horia Bernea și Muzeul Ţăranului Român vor găzdui o serie de proiecții de film grupate sub denumirea Poliția politică.

Programul Poliția politică va debuta de la ora 19.00, la Studioul Horia Bernea, cu o serie de scurte filme oficiale de instructaj destinate, la origine, recruţilor din serviciile secrete cehoslovace.

Acestea vor fi urmate de filmul regizorului maghiar Gabor Zsigmond PappViaţa unui agent, care cuprinde materiale de arhivă filmate de către agenţii Ministerului Maghiar de Interne între 1958 şi 1988. Aceste filmulețe au fost mai apoi arătate unor generaţii întregi de agenţi ai poliţiei secrete, pentru a-i învăța cele mai eficiente metode de protejare a regimului socialist: percheziţii secrete, monitorizarea inamicilor statului, instalarea de echipamente de supraveghere audio şi organizarea unor reţele de informatori.

De la 21.30, la Muzeul Țăranului Român, programul continuă cu Vieţile altora/Dar Leben der Anderen, un film regizat de Florian Henckel von Donnersmarck, care spune povestea unui ofiţer de securitate est-german însărcinat cu spionarea unui dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. Viețile altora a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2007.

Partenerii evenimentului Poliţia politică sunt: Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Goethe-Institut.

Un comentariu la „Cinepolitica > Poliţia politică”

  1. Este intr-o perioada destul de urata…urata in sensul frumos, bineinteles…in perioada de sesiune n-am timp nici sa-mi serbez ziua de nastere cum trebuie…n-o s apot lua parte :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *