CINEPUB, singurul loc online unde se poate vedea legal numai film românesc, a lansat ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc, produsă pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale.
Proiectul ICAR constă într-o serie de eseuri web care-și propun să pună în contextul istoric și cinematografic premierele săptămânale de pe CINEPUB. Premiera lunară va putea fi văzută exclusiv pe scena9.ro în prima săptămână de la lansare, ulterior fiind disponibilă și pe cinepub.ro și pe site-urile partenere.
Am denumit această mini-serie ”o istorie alternativă”, pentru a exclude ipostaza academică, sau – doamne-ferește – ”oficială”. ICAR nu își propune să epuizeze subiectul – uitat de altfel – al unei istorii a cinematografului autohton, pentru că punctele de vedere, modalitatea de receptare și mai ales de transmitere a acestora s-au schimbat radical. ICAR este modalitatea prin care cinepub.ro își propune să susțină comunicarea premierelor de lung metraj de pe cinepub.ro și să extragă din acestea esența contextului istoric în care au fost create. Este o perspectivă diacronică, dar nu cronologică, axiologică, dar nu ierarhică. Episoadele ICAR nu sint filmulețe de sau pentru școală și nici documentare exhaustive, ci doar pastile de conținut video online, teasere web menite să intrige și să sporească apetitul pierdut pentru cinematograful românesc în toate formele lui de existență.
– Lucian Georgescu, fondatorul CINEPUB.
Episodul-pilot ICAR este un video-eseu de numai patru minute și reprezintă o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare.
Primul episod tematic, care va fi lansat în a doua jumătate a acestei luni, va fi legat de filmul Moromeții, în regia lui Stere Gulea, și lansează dezbaterea actualității acestui personaj-cheie al culturii românești.
Filmul Moromeții este disponibil online deja pe CINEPUB.