Din festival în festival

Cred că v-ați dat seama deja că sunt înnebunită după festivalurile de film, așa că vă fac un mic rezumat al proiecțiilor din această perioadă.

sapt filmului maghiarSunt ultimele două zile din Săptămâna Filmului Maghiar care se desfășoară la Noul Cinematograf al Țăranului Român și are intrarea liberă. Sâmbătă rulează Soţia mea, femeia mea, gagica mea / Nejem, nőm, csajom, o comedie despre relații, care mi s-a părut că aduce cu Love Building-ul autohton. Filmul a primit Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film „Love is Folly” din Varna, Bulgaria.

Dacă n-ați apucat să-l vedeți, duminică este Roxanne, coproducție România-Ungaria, film regizat de Valentin Hotea, cu Șerban Pavlu, Mihai Călin și Diana Dumbravă. Tavi Ionescu este un bărbat care nu prea știe ce își dorește în viața și totul se complică în momentul în care își cere dosarul de la Securitate. La finalul proiecției va fi Q&A cu Vali Hotea și Ioana Drăghici, producătoarea filmului.

Săptămâna Filmului Maghiar se încheie, așa cum a început, cu un film despre turnători şi consecinţele acţiunilor lor după mai mult de 20 de ani, organizatorii dorind să arate că împărțim un „bagaj” istoric și cultural cu vecinii unguri.

Zilele Filmului CoreeanTot în weekend sunt Zilele Filmului Coreean, care deși are numai trei titluri în selecție, sunt filme alese pe sprânceană. Pieta, câștigătorul Leului de aur de la Veneția din 2012, ruleaza sambata, dar mi-a atras mai atenția filmul de duminică. The Weight este al cincilea lungmetraj al regizorului sud coreean Jeon Kyu-hwan, cunoscut pentru subiectele controversate pe care le alege. Filmul a fost distins cu premiul Queer Lion la Festivalul de la Veneția și se adresează unui public cu stomacul tare. Conține scene foarte grafice cu autopsii, necrofilie, mutilare și crime cu toporul. Și asta doar în primele zeci de minute. The Weight îl urmărește pe Jung, un bărbat care lucrează la morgă, unde se ocupă de înfrumusețarea cadavrelor. Este cocoșat și suferă de tuberculoză și artitră severă. Are o soră transgender care vrea să-ți facă operație de schimbare de sex. Jung vrea să o ajute. Nu cred că e cazul să menționez, dar filmul e interzis persoanelor sub 16 ani.
WARP 1.0

 

Dacă sunteți pasionați de Sci Fi, aflați că niște băieți au pus de-un festival la ei în sufragerie,pe care au denumit-o Planeta 4 spre 5.  WARP 1.0 se vrea a fi primul festival independent de film dedicat genului SF și a început vineri cu un calup futurist de scurtmetraje. În programul de sâmbătă se află Metropolis, primul film de SF, realizat de Fritz Lang în 1927 și The Earth The Day Stood Still, un clasic din 1951. Duminică, la gala de închidere va fi proiectat Forbidden Planet, o altă capodoperă SF din 1956.  Organizatorii promit seri frumoase cu popcorn și băutură, concert live și o întâlnire cu Clau, mascota Planetei 4 spre 5 (spoiler alert: e o pisică). Pentru mai multe informații urmăriți event-ul de pe Facebook.

 

 

festivalul-kinodiseea-2013-

Până pe 22 noiembrie are loc KINOdiseea 2013, festivalul intenațional de film pentru copii. În competiţia oficială sunt confirmate nouă filme, laureate la mari festivaluri de film precum Berlin şi Toronto. Eu sunt interestă de Pământ şi stele/Satelite Boy, premiat cu Ursul de Cristal şi menţiune specială la festivalul internaţional de film din Berlin în 2013, pentru care organizatorii au suplimentat numărul de bilete. Se pare că celor mici le place la cinema.

Pe mine m-au cucerit însă cu secțiunea Retrospectivă, unde vor fi proiectate desenele Disney din copilăria mea: Mica Sirenă, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Pinnochio și Pocahontas. Sunt filme pe care le-am văzut de zeci de ori pe casete, dar niciodată în cinematograf. Eu aș merge la toate, dar am citit că sunt dublate în română și sunt cel puțin curioasă cum va fi transpus accentul jamaican al lui Sebastian în Kiss the girl. Tot în secțiunea Retrospectivă este 20 000 de leghe sub mări, filmul din 1954 cu Kirk Douglas. Programul întreg aici.

Și viitorul sună bine, cum ar zice publicitarii, pentru că în curând avem Festivalul de Psihanaliză și Film în perioada 22 – 24 noiembrie și Zilele Filmului de Dragoste, între 21 și 24 noiembrie. Mă pregătesc sufletește pentru BIEFF care va avea loc între 11 și 15 decembrie, apoi mă așteaptă Cinemaiubit. Da, viața e frumoasă.

Un comentariu la „Din festival în festival”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *