Începând de azi, 5 februarie, documentarul Biserici de lemn din România poate fi urmărit la Muzeul Țăranului Român din București.
Documentarul vorbește despre o serie de monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul al XIX-lea.
Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a țării aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului.
Dorim să mediatizăm aceste manifestări cultural-estetice tradiționale. Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhi-cunoscut, bucătăria tradițională românească – gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică – deși recunoscută, apreciată și super-mediatizată, este acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum,
spune Cristina Iordache, producător al documentarului.
Trailer Biserici de lemn din România
Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784, biserica de lemn „Trei Ierarhi”, din Troaș (jud. Arad), biserica de lemn din Lunca Moților (jud.Hunedoara), cea din Deleni, (jud. Hunedoara), biserica de lemn din Urși (jud. Vâlcea), alături de cea din Leleasca (jud. Olt), din Igoiu (jud. Valcea), din Mlăceni și din Copăceni (ambele din Vâlcea).
Documentarul Biserici de lemn din România este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestormonumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici,
spune regizorul Kiki Vasilescu.