Evadarea, primul film românesc pe peliculă alb-negru, din 1988 încoace

Andrei Gruzsniczki, cel care a făcut Cealaltă Irina în 2009, a terminat zilele acestea filmările la noul său lungmetraj, intitulat Evadarea.

Scenariul a fost scris de către același Andrei Gruzsniczki, și are ca punct de plecare decizia unui matematician, interpretat de către Sorin Leoveanu, de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Actrița Ofelia Popii, pe care ați putut-o vedea anul acesta și în Undeva la Palilula, o interpretează pe o bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa. În plus, în sfârșit, îl vom mai putea revedea pe Florin Piersic Jr. într-un film, în rolul unui ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Din distribuție mai fac parte Virgil Ogășanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu sau Mihai Călin.

Florin Piersic Jr. foto Ancuta Iordachescu

Florin Piersic Jr. / foto: Ancuța Iordăchescu

E un film foarte dificil ca producţie, pentru că anii ‘80 înseamnă deja film de epocă pentru noi. De la cadrele exterioare, cu clădiri, maşini, străzi, până la cele interioare, cu mobilier din perioada respectivă, toate au fost greu de refăcut, pentru că peste tot există semne ale epocii noastre„, spune producătoarea Velvet Moraru.

Evadarea marchează totodată o premieră pentru cinematografia românească de după Revoluţie, fiind primul film realizat pe peliculă alb-negru de la Moromeţii (1988) încoace.

Am ales alb-negru pentru că am vrut să surprindem griurile epocii comuniste, aşa cum ni le amintim noi„, motivează Velvet Moraru alegerea făcută de către directorul de imagine, Vivi Drăgan Vasile, cel care, de altfel, a semnat imaginea și la Moromeții.

Evadarea este o producție Icon Production, aceeași companie care a realizat documentarul lui Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu.

Cel de-al doilea film regizat de Andrei Gruzsniczki este programat să fie lansat anul viitor, iar eu nu pot decât să-mi exprim dezamăgirea că cineaștii români rămân prizonierii griurilor din perioada comunistă.

Foto deschidere: Ofelia Popii și Sorin Leoveanu. Fotografie de Ancuța Iordăchescu

2 comentarii la „Evadarea, primul film românesc pe peliculă alb-negru, din 1988 încoace”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *