Eveniment > Actorii și Fotograful, la Cărturești

Avem o veste bună pentru pasionații de fotografie, care sunt și cinefili.

Până pe 2 februarie, ceainăria Cărturești găzduiește o expoziție de fotografie din portofoliul lui Simion Buia. 17 actori din Craiova, Cluj, Brașov și București sunt portretizați de către Buia în cadrul expoziției Actorii și Fotograful, un proiect personal al fotografului, început încă din 2007, când…

„Au murit doi mari actori, Adrian Pintea și Florian Pittiș. Am observat atunci că la televizor și în mass-media nu erau prezentate fotografii de portret, ci mai degrabă imagini „rupte” din scene de teatru sau film. M-am gândit la utilitatea unor portrete gen CINÉ-VERITÉ (metodă în cinematografie care își propune să surprindă o realitate cât mai nealterată, mai puțin artificială – conform DEX). Așa că în micul meu studio din Ecaterina Teodoroiu am invitat, rând pe rând, marii actori români la sesiunea foto.” spune Simion Buia.

”Printre primii i-am portretizat pe: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Zamfirescu, Șerban Ionescu, Dan Condurache, Coca Bloos, Alexandru Repan, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Dorel Vișan, Oana Pellea, Dorina Lazăr. Alți actori au fost fotografiați la ei acasă: Constantin Codrescu, Ștefan Radof, Valentin Uritescu, Mircea Andreescu, Senkálszky Endre, Csíki András, iar, pe câțiva dintre ei, la teatrul de care aparțin, înainte sau după repetiții: George Mihăiță, Valentin Teodosiu, Virginia Itta Marcu, Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Anton Tauf.
Pe doamna Melania Ursu am fotografiat-o între două cursuri pe care le ținea la Facultatea de Actorie din Cluj.”

Iar Buia continuă: ”Interesul meu este să prezint actorul în oglinda cotidianului, nu pe scenă, nu în luminile rampei. Omul-actor, actorul-om.”

Vernisajul expoziției are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00, iar lucrările expuse pot fi văzute și online, pe Actorii și Fotograful.

Și dacă tot avem printre noi pasionați de fotografie, ar trebui să știți că prietenii noștri de la Blog de Fotografie au un concurs la care oferă ca premiu un aparat foto Olympus SZ-10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *