Felicia (înainte de toate) vs Nina (the Black Swan)

Felicia este o femeie realizată. Nina, deşi se apropie de 30 de ani, este încă un copil. Felicia este căsătorită şi are un copil. Nina, cel mai probabil, e încă virgină şi cu greu îmi pot imagina că ar fi fost în stare să sărute pe cineva.

Sunt clipe în care realizăm cine suntem cu adevărat. Ceea ce nu întotdeauna ne face să ne simţim prea bine. Adevărul, de cele mai multe ori, supără, ne calcă pe nervi, ne motivează să luăm o pauză de la a fi noi înşine. Iar în astfel de momente apar problemele.

Felicia inainte de toate

Felicia inainte de toate

Felicia are o mulţime de lucruri pe suflet, lucruri pe care a evitat să le spună. Poate din politeţe. Poate de teamă ca rutina cu care s-a obişnuit să nu dispară. Poate pentru a-i proteja pe cei dragi. Nina s-a ascuns singură în spatele unor bariere imaginate. Îi este teamă să se elibereze şi, pe de altă parte, parcă nici nu ar dori. Îi place confortul vieţii sale obişnuite şi goana sa continuă după perfecţiune.

Ambele filme vorbesc despre o familie ai cărei membri sunt incapabili să comunice. Şi, pe de o parte, parcă nici n-ar dori să-şi spună exact ce au pe suflet.
Felicia vede acest concediu din fiecare an, pe care-l petrece la părinţii ei din România, ca pe o datorie, ca pe un lucru pe care trebuie să-l facă. Bineînţeles că şi-ar dori să meargă undeva, în altă parte, unde să se distreze şi să se bucure de zilele libere. Însă, ceva o face să se întoarcă, în fiecare an, la apartamentul părinţilor din Bucureşti.
Nina are parte de o mamă mult prea protectoare, unii ar spune puţin bolnavă. Însă, comportamentul ei este oarecum normal, poate un pic exagerat. Orice părinte îi vrea binele copilului său, îşi doreşte ca acesta să reuşească acolo unde el a eşuat. Într-un fel, visează ca eşecurile cu care s-a confruntat în viaţă să fie răzbunate de către copilul său. Iar Nina este la un pas de a ajunge o balerină desăvârşită. Dar, pentru asta, trebuie să se schimbe, trebuie să renunţe să mai fie perfectă şi să-şi permită să mai şi greşească. Poate cea mai mare provocare pe care a întâmpinat-o până acum.

Natalie Portman/Black Swan

Natalie Portman/Black Swan

Atât Felicia, cât şi Nina au nevoie de o schimbare, de una radicală. Iar în momentul în care schimbarea se produce, asemănările dintre cele două personaje încetează. Viaţa Feliciei pare a continua la fel, fără modificări majore. Mi-o imaginez chiar, un an mai târziu, revenind în concediu la părinţii ei din România, aşa cum a făcut dintotdeauna.
Nina, însă, învaţă treptat să greşească, oscilează între fantezie şi realitate, ia atitudine în faţa mamei sale autoritare şi reuşeşte să devină balerina pe care toţi o aşteptau. Numai că, în acest moment, Nina încetează să mai existe.

2 comentarii la „Felicia (înainte de toate) vs Nina (the Black Swan)”

  1. Pingback: Tweets that mention Felicia (înainte de toate) vs Nina (the Black Swan) -- Topsy.com

  2. Pingback: Felicia (înainte de toate) vs Nina (the Black Swan) - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *